Izjemen uspeh mladih raziskovalk

Tudi v šolskem letu, ki se izteka, je na ŠCRS potekala intenzivna raziskovalna dejavnost. Na regijski natečaj ZOTKS so se uvrstile tri raziskovalne naloge.

Na področju kemije je Pia Turk pod mentorstvom profesorice Anite Pihlar izdelala raziskovalno nalogo z naslovom Natrijev laktat: mila, pufer in vlažilec.

Amanda Amon in Nika Boršič sta raziskali zgodovinsko dediščino Podčetrtka. Usmerjala ju je profesorica Josipa Hrepevnik.

Pri fiziki sta Evelina Mikolič in Laura Potisk spisali nalogo z naslovom Napaka pasov pri posamičnih sferičnih očalnih lečah. Mentorica naloge je profesorica Zdenka Petelinšek.

Po uspešnih video zagovorih pred strokovno komisijo so vse tri naloge osvojile zlato regijsko priznanje in se uvrstile na državno srečanje mladih raziskovalcev.

Iskrene čestitke našim mladim raziskovalkam in njihovim mentoricam!

Na fotografijah Pia Turk s svojo raziskovalno nalogo in utrinek dela v laboratoriju.

 

Amanda in Nika, dijakinji 2. letnika gimnazije, sta o svojem raziskovalnem delu povedali:

“Ker sva, lahko rečeva, malo zgodovinski duši, sva se podali v raziskovanje Podčetrtka in njegove dediščine ter tako izdelali nalogo z naslovom Usoda kulturne dediščine Podčetrtka.

V najini raziskovalni nalogi sva se ukvarjali z ohranjanjem dediščine Podčetrtka ter z njeno prihodnostjo. Sklepali sva, da je ime Podčetrtek nastal po sejemskem dnevu četrtku, da je lekarna v Olimju ena najstarejših v Evropi in da so velik pečat v kraju in predvsem gradu pustili grofje Attems. Obiskali sva muzeje in ustanove, ki hranijo dediščino Podčetrtka, ter najinega posebneža, g. Ivana Šalamona, ki je lastnik domače galerije in najstarejše trške hiše. Predvidevali sva, da se dediščina ohranja v kraju samem. Na koncu pa sva prišli do popolnoma drugačnih ugotovitev …”

Dostopnost