Koronski izdelki tehnikov steklarstva

Dijaki strokovnih programov so se po štirih mesecih dela na daljavo z navdušenjem vrnili k praksi v šolskih delavnicah. Tehniki steklarstva so prve pokoronske izdelke naredili s pridihom – korone! O svojih občutkih in idejah so zapisali:

 

Delo z rokami je res očarljivo

Po štirih mesecih dela od doma sem se končno lahko vrnila v šolo k uram praktičnega pouka. Zares lep občutek, ko sem lahko sedla za gorilnik, ga prižgala in pričela taliti steklo nad plamenom. Zamislila sem si, da naredim obesek – stekleno korono. Izbrala sem si sivo in rdečo stekleno palčko. Nad plamenom sem ju segrevala do tekočega stanja ter ju ovijala okoli kovinske palice, dokler ni nastala lepa kroglica. S pomočjo pincete sem iz kroglice izvlekla nitke in nastala je korona. Spominjala me bo na zares težko obdobje, ko se nisem smela družiti s sošolci.

Karla Vincelj, 3. d

 

To razumejo vsi, ki jim ročno delo res nekaj pomeni: Končno, praksa!

In sem jo le dočakala. Spet lahko delam s steklom in z njim oblikujem vse, kar mi pade na misel. Stvar, ki je najbolj zaznamovala korona čas, je maska za obraz. Odločila sem jo narediti iz stekla, kot majhen spominček na to obdobje, ki je zelo zaznamoval čas mojega izobraževanja. Takoj sem se lotila dela. Odrezala sem kos stekla debeline 2 mm, ga obrusila, očistila in dala v peč na mini model. Naslednjič, ko sem prišla na prakso, sem ga vzela iz peči in z gravirnim strojčkom maskici na vsaki strani naredila luknjice. Nato sem zavezala vrvici ter stekleno masko obesila na ključe kot obesek, ki me opomni na to, da ko stopim v šolske prostore, moram vedno nositi masko.

Patricija Brezak, 3. d

 

Dostopnost