Literarni večer s Tadejem Golobom

V sredo, 8. maja 2024, smo na literarnem večeru na ŠCRS gostili slovenskega pisatelja, novinarja, kolumnista in alpinista Tadeja Goloba. Pogovor sta vodila dijaka 1. letnika Alja Pšeničnik in Gašper Rovišnjak. Govorili smo o pestrem literarnem ustvarjanju mladinskih in kriminalnih romanov ter o uspešni seriji Jezero, ki je doživela tudi filmsko adaptacijo s Sebastijanom Cavazzo v glavni vlogi inšpektorja Tarasa Birse. Poslušalce je zelo zanimalo, kdaj lahko pričakujemo nadaljevanje tako knjižne serije kot tudi nadaljevanke. Prav tako smo vprašali, od kod črpa navdih za svoja dela in ali vključujejo avtobiografske elemente. Odlomek iz najnovejše kriminalke Oj Triglav, moj dom je prebrala Ema Brečko. Tema večera je bila tudi športno obarvana, saj Tadej zelo veliko ljubezni goji do plezanja in kolesarjenja. Med pripravami na plezanje leta 2020 pa je doživel hudo nesrečo, vendar se je po rehabilitaciji s kolesom ponovno postavil na noge in pravi, da je kondicijsko že skoraj v formi, kot je bil pred nesrečo. Pred kratkim je izdal tudi kolesarski vodnik Pikčasta Slovenija, ki vsebuje kar 66 zahtevnejših krogov po Sloveniji in zamejstvu. V znak zahvale za čudovit večer smo gostu Tadeju Golobu podarili unikaten izdelek izpod rok naših dijakov programa tehnik steklarstva. Večer je glasbeno popestrila dijakinja 2. letnika Nuša Prapotnik s flavto.

Literarni večer pa je imel še en poseben namen, saj smo hkrati zaključili s prvo sezono mladinske bralne značke. Skozi celotno šolsko leto so dijaki lahko izbirali med 45-imi naslovi kvalitetne mladinske literature, z branjem knjig pa so pridobivali tudi ure obveznih izbirnih vsebin. Ker na naši šoli trud ne ostane spregledan, smo najbolj goreče mlade bralce nagradili s knjižno nagrado Pesem za kitovo pot domov, ki je izšla pri založbi Miš. Namen bralne značke je privzgoja pozitivnega odnosa do knjig in branja, saj nas knjige bogatijo in širijo naša obzorja. Na šolskem centru zato stremimo k dvigu bralne kulture in vzgoji mladih bralcev.

Seveda pa to ne pomeni, da se branje tukaj konča. Dijake vabimo v šolsko knjižnico, da pobrskajo med knjižnimi novostmi, naslednje šolsko leto pa lepo vabljeni, da ponovno beremo skupaj v novi sezoni mladinske bralne značke!

 

Sigrid Horvat,
šolska knjižničarka in prof. informatike

 
 
 
Dostopnost