Majhna ekipa, veliko srce – državni podprvaki v košarki

V ponedeljek, 4. 4. 2022, je v dvorani Kodeljevo v Ljubljani potekal finalni turnir državnega prvenstva srednjih šol v košarki. Turnirja so se udeležile štiri srednje šole, ŠC Rogaška Slatina, ŠC Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija Šentvid in SUAŠ Ljubljana.

Dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina so prvo tekmo odigrali proti vrstnikom SUAŠ-a. Začeli so borbeno in visoko raven energije ohranili vse do konca. Z rezultatom 72 : 51 (18 : 13, 21 : 12, 14 : 16, 19 : 10) so si zagotovili vstopnico za finale in postali prvi finalisti turnirja.

Tekma za drugega finalista je potekala med dijaki Gimnazije Šentvid in dijaki Šolskega centra Srečka Kosovela iz Sežane. Želja po napredovanju v naslednji krog je bila velika, a so Ljubljančani pokazali večjo mero pripravljenosti in tako postali drugi finalisti turnirja.

V tekmi za tretje mesto sta se pomerili poraženki prvih dveh tekem, bronasto odličje pa so si priigrali gostitelji iz SUAŠ Ljubljana, ki so bili s 85 : 67 boljši od vrstnikov iz Sežane.

Želja, borba, vnema so spremljale dijake ŠCRS-ja in Gimnazije Šentvid v tekmi za prvo mesto. Nobena stran ni želela razočarati polne dvorane navijačev, zato so košarkarji navdušili s kar nekaj atraktivnimi akcijami. Tekma je bila napeta vse do zadnje četrtine, ko se je začela kazati premoč Ljubljančanov, ki imajo za seboj že nekaj naslovov prvakov. Z rezultatom 59 : 75 (17:24, 20:11, 11:18, 11:22) so slavili dijaki šentviške gimnazije, dijaki našega Šolskega centra pa so si priigrali drugo mesto v državi.

Blesteli so kot ekipa in kot posamezniki. Kapetan ekipe, Staš Sivka, je bil izbran v najboljšo peterko turnirja ter postal najboljši igralec turnirja. Po tekmi je dejal: »S fanti smo bili presrečni zaradi uvrstitve v finale, saj smo se zavedali, da smo prejeli medaljo na zaključnem turnirju. Dali smo vse od sebe na zadnji tekmi, ampak žal nam je malo zmanjkalo in nismo mogli dobiti zlata, vseeno pa nismo podcenjevali nasprotnikov in smo veseli rezultata, ki smo ga dosegli.«

Do samega vrha je slatinske košarkarje pripeljala trenerka Zora Tabak. »Letos so bila pričakovanja velika, uvrstiti se v sam vrh tekmovanja. Ta generacija košarkarjev je izjemno dobra, žal pa nam je korona prekrižala načrte, da že lansko leto posežemo po izjemnih dosežkih. Ustvarili smo predvsem homogeno ekipo, ekipo odličnih posameznikov iz treh košarkarskih klubov, ki igra kolektivno košarko, ki je prej izjema kot pravilo. Fantje so na finalnem turnirju obe tekmi igrali odlično in se borili z zadnjimi atomi moči. Naša slabost je bila kratka klop, ki se je prav v finalu pokazala kot naša edina in največja šibkost, saj si nisem mogla privoščiti, da bi nosilce igre odpočila vsaj za kakšno minutko. V ekipi so izjemni igralci KK Rogaška Staš Sivka, Žan Fistrić in Patrik Kavkler ter najmlajši v ekipi, Vito Tišma, ki bo šele v naslednjih letih postal nosilec igre naše šolske košarkarske ekipe; iz KK Podčetrtek je borben in odličen skakalec Andraž Švigelj, iz KK Brežice pa odličen igralec Luka Mijačinović. V ekipi sta še dva igralca, ki več ne trenirata, Marko Češnjaj iz Rogaške Slatine in Matic Tacer iz Podčetrtka.
Vsekakor je postati podprvak izjemen uspeh naše šole, na katerega bomo ponosni še dolga leta. Po visokih rezultatih lahko stremimo le, kadar imamo podporo vodstva šole. Ekipa se zahvaljuje ravnateljici mag. Dubravki Berc Prah, saj lahko z veseljem potrdimo, da šport na naši šoli vsekakor odlično deluje tudi zaradi njenega posluha za šport. Odraz dolgoletnega sodelovanja šole s klubi, z njeno izjemno podporo, je tudi letošnja novost na ŠCRS, športni oddelek gimnazije, ki bo še izboljšal status športnikov na naši šoli. Za našo malo sredino in številčno malo šolo se je izkazalo, da pa imamo veliko srce in borben duh, ki nas krasi in popelje v sam vrh šolskih športnih tekmovanj.
Ob osvojenem 2. mestu sem prejela tudi čestitke podjetja Napi d. o. o., ki nas je ob izjemnem uspehu počastilo s kosilom.«

Posebna zahvala velja tudi ravnateljici Šolskega centra Rogaška Slatina, magistrici Dubravki Berc Prah, ki je na zaključni turnir pripeljala vse dijake šole in poskrbela za navijaško vzdušje v dvorani. Občutke po tekmi je povzela tako: »Z velikim ponosom se oziramo po uspehu, ki so ga dosegli naši fantje. Žar, energija, ki so jo vložili v igro, nas je vse ponesla. Uživali smo v spremljanju polfinalne tekme, ki jo je naša ekipa dobila z veliko premočjo. V finalu pa je odločala dolžina klopi. Gimnazija Šentvid je na tekmovanje pripeljala vsaj 14 igralcev in izvajali so pogoste menjave, da so si igralci vmes tudi malo spočili. Njihova premoč ni bila toliko v kvaliteti, kolikor je bila v številu. Ko smo videli, da so našim fantom začeli nagajati celo krči, smo vedeli, da so utrujeni, a niso popustili. Borili so se z neverjetno predanostjo, v nekem trenutku celo vodili, rezultat je bil ves čas precej izenačen. Hvala, Staš, Patrik, Žan, Andraž, Marko, Luka, pa tudi Matic in Vito – za nas ste prvaki! Čestitke tudi trenerki Zori Tabak. Hvala še navijačem za dinamično in lepo navijanje ter staršem, Petru Markovinoviču, Petru Misji in bivšim ŠCRS-jevcem, ki so nas prišli podpret s tribun. Uspeh naših fantov je še eden od uspehov košarke v Rogaški, zato hvala tudi Košarkarskemu klubu Rogaška in Občini Rogaška Slatina, ker podpirajo razvoj mladih športnikov!«

Za ekipo Šolskega centra Rogaška Slatina so igrali: Staš Sivka, Žan Fistrić, Patrik Kavkler, Andraž Švigelj, Marko Češnjaj, Luka Mijačinović, Matic Tacer, Vito Tišma.

Igralcem in trenerki iskreno čestitamo ob doseženem uspehu in jim želimo še veliko športnih uspehov v prihodnosti.

Ana Zorin
Foto: Nina Klemenčič, Brina Volovšek

Dostopnost