Maturantska ekskurzija v Rimini

Med 29. avgustom in 2. septembrom smo se generacija 2004 iz Šolskega centra Rogaška Slatina odpravili na maturantsko ekskurzijo v znamenito italijansko letovišče Rimini. Čeprav smo iz Rogaške odrinili že ob treh zjutraj, smo nekako našli energijo za tisto, kar nas je čakalo.

Prvi postanek je bil v mestecu Ravenna, ki je znano po svojih mozaikih, ki smo si jih imeli možnost ogledati v tamkajšnji znameniti cerkvi, blizu katere je tudi grobnica znamenitega italijanskega pisatelja Danteja Alighierija. V mestu smo že takoj imeli možnost izkusiti izvrstno italijansko kulinariko. Že ob prvem grižljaju smo se zaljubili v italijanske pice, no, vsaj tisti, ki smo si privoščili kakšen košček.

Drugi dan nas je z odprtimi vrati čakal zabaviščni park Mirabilandia, ki nas je s svojim vodnim delom spominjal malce na peščeno plažo in malce na domačo Aqualuno. Mirabilandia je eden najbolj znanih “fun parkov” v Italiji in to z upravičenim razlogom, saj je tam bilo nekaj za vsakega – od uživaških bazenov do adrenalina polnih vlakcev smrti. 

Tretji dan smo obiskali državo v državi, in sicer San Marino, ki obsega samo okoli 60 kvadratnih kilometrov. V San Marinu smo obiskali znameniti Monte Titano. Ogledali smo si tudi dva izmed treh znamenitih stolpov, ki so uprizorjeni v grbu. Nato smo imeli prosti čas, jaz osebno sem se s kupom prijateljev in prijateljic nevede odpravil proti restavraciji z Michelinovo zvezdico, kjer smo jedli najboljše testenine in lazanjo do tedaj in brez skrbi – tudi naše denarnice so občutile ceno. Tretji dan smo dnevni program zapečatili z igrami na plaži, kjer smo nekateri fantje bili porisani in živi zakopani v pesek. Zvečer smo pokazali patriotizem in navijali za slovenske odbojkarje, ki so s 3 : 0 nadvladali Nemce.

Četrti dan je bil poln spanca zaradi slabšega vremena, a ko se je vreme le izboljšalo oz. umirilo, smo si ogledali staro mestno jedro Riminija z ostanki iz časa starih Rimljanov. Po tem ogledu nas je pričakal zabaviščni park Italia in Miniatura, ki je tako kot Minimundus “razstavljal” najbolj znane dele Italije in Evrope v pomanjšanem merilu. Iz tega parka bi rad izpostavil vožnjo s čolničkom skozi pomanjšani beneški kanal. Seveda so naše misli bile tudi pri EuroBasketu in smo poskrbeli tudi za to. Na avtobusu na poti do hotela smo vneto navijali za Slovenijo in se razveselili njihove zmage nad Litvo.

Peti dan smo utrujeni začeli dan z zajtrkom in se odpravili proti domu. Naš prvi postanek je bilo mesto Ferrara, kjer smo se lahko sprehodili po mestnem jedru in vpili lepote tega mesta ter si privoščili malico. Od Ferrare do Ferrarija, naslednji postanek je bilo dirkališče Imola, kjer smo obiskali spomenik postavljen Ayrtonu Senni. Tam smo bili priča najhitrejšim Mini Cooperjem, ki so se merili na treningu. Po Imoli smo se odpravili proti domu in je zabava prišla k nam na avtobus, saj smo bolj kot ne celotno pot nazaj prepevali priljubljene pesmi mlajših in starejših generacij – od Miljacke do Tajčine Hajde da ludujemo, tako da lahko brez dvoma rečem, da je vzdušje bilo sproščeno in veselo, dolgčasa pa ni bilo nikoli nikjer niti na vidiku.

Benjamin Bendelja, 4. a

Dostopnost