Maturantska ekskurzija v Sarajevo, Mostar in Črno goro

V soboto, 26. avgusta 2018, smo se dijaki 4. letnika gimnazije na ŠCRS v nočnih urah odpravili na že težko pričakovano maturantsko ekskurzijo v Budvo.

Pot nas je najprej vodila proti Bosni in Hercegovini, kjer smo se ustavili v Sarajevu. Tam smo si z lokalnim vodnikom ogledali razne znamenitosti, od mestne hiše do Baščaršije. V prostem času smo raziskovali slikovito sarajevsko življenje in nakupili spominke. Seveda pa smo si vsi privoščili tudi okusne čevapčiče. Popoldne smo se nastanili v predelu Ilidža, zvečer pa smo se odpravili na raziskovanje nočnega življenja.

Naslednje jutro smo nadaljevali pot proti Črni gori. Vmes smo se ustavili v Mostarju, ki ima izreden zgodovinski pomen. Na nas je naredil še poseben vtis Stari most čez reko Neretvo. Tudi tam smo imeli dovolj prostega časa za nakupovanje spominkov in raziskovanje. V večernih urah smo prispeli v Budvo, se nastanili v hotelu, nato pa se hitro uredili in se odpravili v klube na plaži, ki privabljajo mlade z vsega sveta. Naslednji dan smo se odpravili na »Montenegro turo«. Ogledali smo si mesto Cetinje in Narodni muzej; po 462 stopnicah smo se vzpeli na vrh gore Lovčen, nato pa se okrepčali v eni izmed gorskih vasic, kjer smo na pristni domačiji poskusili črnogorski pršut. Po vrnitvi v Budvo smo si malce odpočili, zvečer pa smo nadaljevali druženje v diskoteki.

Naslednje jutro smo se po ne prezgodnjem zajtrku odpravili na plažo Jaz, kjer je naš animator Klemen pripravil razne zabavne igre, nato pa še na plažo Ploče, kjer smo se kopali in zabavali v vodi. Seveda pa je zvečer sledil še en zabaven dogodek, in sicer Miss kosmatih nog. Trije fantje so se morali prepustiti spretnim rokam deklet, nato pa se urejeni predstaviti in opraviti zabavne naloge. Ta večer smeha ni manjkalo, naslov pa je osvojil Nino.

Peti dan smo se odpravili na izlet z ladjico okoli otoka sv. Štefan, nato pa smo se izkrcali na otoku sv. Nikola, ki mu domačini pravijo kar »Havaji«. Po vrnitvi v Budvo smo imeli prosto popoldne, zvečer pa je sledila zabava, imenovana »packa party«. S sošolci smo si na majice napisali vse, kar nam je prišlo na misel, nato pa smo se še zadnjič odpravili v nočno življenje Budve.

Naslednje jutro po zajtrku smo se odpravili iz Črne gore, sledila je vožnja po Jadranski magistrali vse do Dubrovnika. Skupaj z lokalno vodnico smo si ogledali to starodavno mesto, se okrepčali s sladoledom, nato pa nadaljevali vožnjo proti domu. Tudi na avtobusu smo še vedno podoživljali naše dogodivščine. Domov smo se vrnili v nočnih urah, prijetno utrujeni in polni novih spominov, saj te maturantske ekskurzije zagotovo ne bomo pozabili.

Ana Šket, 4. b

[Not a valid template]
Dostopnost