Multikulturno ob prazniku kulture

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik ter dela prost dan, s katerim obeležimo obletnico smrti največjega slovenskega pesnika.

France Prešeren je močno zaznamoval naš narod in prispeval k razvoju kulture. Na ta dan se njemu v čast po vsej Sloveniji zvrstijo številne proslave. Tako so tudi v Rogaški Slatini, 7. februarja dopoldne, v Kulturnem centru dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina ter učenci I. in III. OŠ Rogaška Slatina za svoje sošolce in učitelje pripravili proslavo.

Z igro, plesom, petjem in deklamiranjem so poudarili, kako neprecenljiva je kultura za naš majhen narod. S pomočjo projekta Erazmus+ so nam približali ne samo kulturo in znamenitosti Slovenije, temveč tudi Portugalske in naših dveh sosed, Italije in Hrvaške. Prisluhnili smo deklamacijam Cankarjevih in Pavčkovih besedil. Očarala nas je Minattijeva Nekoga moraš imeti rad v italijanščini, sanjarili smo ob nežnih tonih pesmi Sladka kot med. Prisluhnili smo prepiru med mamo in hčerko Primic in bili otožno zgroženi, ko je mlada Julija zavračala najglobje ljubezenske pesmi. S poskočnimi koraki kola Lepa Anka smo skočili do Bele Krajine, ob baletnih gibih pa smo uživali še v Ave Mariji. Proti koncu smo prečkali našo najdaljšo mejo in izvedeli nekaj več o hrvaškem Zagorju, ob eni izmed najlepših zagorskih pesmi Suza za zagorske brege pa je marsikdo težko prikril ganjenost. Za piko na i so zapeli še učitelji I. OŠ Rogaška Slatina.

Mislim, da lahko v imenu vseh gledalcev zatrdim, da je za nami zelo lepa prireditev.

Lara Tepeš, 3. b

Vabljeni k ogledu fotografij. Foto: I. OŠ Rogaška Slatina

Dostopnost