Nadobudni zgodovinarji v Ljubljani

V sredo, 15. oktobra, smo se mladi maturantje izbirnega predmeta zgodovine pod vodstvom prof. Josipe Hrepevnik odpravili proti Ljubljani. Brž za tem, ko nas je šofer avtobusa odložil pred Tivolijem, smo vsi polni pričakovanj odhiteli do Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Tam sta nas pričakala Marko in Jakob, ki sta bila naša predavatelja skozi celotne delavnice. Vseh 5 delavnic je potekalo v petih šolskih urah (vsaka delavnica 45min.). Delavnice so vključevale pregled slovenske zgodovine 20. stoletja, vključene v evropske in svetovne okvirje, katerih program je oblikovan v skladu s predmetnim izpitnim katalogom za zgodovino na maturi. V vsaki delavnica sta nam Marko in Jakob razdelila gradivo, na osnovi katerega smo ustvarili analizo in jo predstavili svojim sošolcem. Seveda sta nas predavatelja tudi dopolnjevala in popravljala, še posebej, če smo izpustili kakšno podrobnost. Hkrati sta nam vse obnovila, ponovno razložila ter snov povezala z naslednjo temo.

Obravnavana obdobja oz. delavnice so bile: prva svetovna vojna, medvojno obdobje, druga svetovna vojna, prvo desetletje po koncu druge svetovne vojne, demokratizacija in osamosvojitev Slovenije.

Po zaključenih delavnicah je sledil še ogled muzeja, nato pa smo se peš odpravili proti Prešernovemu trgu. Tam smo imeli pol ure prostega časa za hiter obrok oziroma ogled Prešernovega trga, cerkve Marijinega oznanjenja in Tromostovja, s katerega se vidi tudi Ljubljanski grad. Čas je kar prehitro minil in kmalu smo se odpravili proti domu.

Urša Anderlič, 4. B

Oglejte si fotogalerijo.

Dostopnost