Naravoslovne terenske vaje

V sredo, 2. junija, smo se dijaki 2. a prepustili uživanju v naravi, občudovanju lepih razgledov in učenja ob raziskovanju na Treh Kraljih na Planini pod Šumnikom. Znanje smo pridobivali na delavnicah biologije, fizike in kemije, ter na medpredmetni delavnici, ki smo jo izvedli tik ob prekrasnem Črnem jezeru, do katerega smo se sprehodili po gozdnih poteh.
Pod vodstvom profesorice Tanje Ocvirk smo na delavnici biologije merili temperaturo in pH prsti in ozračja ter svetilnost v gozdu in na travniku, nato pa skušali prepoznati čim več različnih rastlinskih vrst. 
Na delavnici fizike smo najprej s profesorico Zdenko Petelinšek preverjali, koliko procentov vidne, UVA in UVB svetlobe prepuščajo naša sončna očala. Preverili smo, ali so polaroidna ali ne, nato pa smo testirali še različne sončne kreme. Spoznali smo se, da sončnih krem ne smemo hraniti predolgo, saj imajo starejše kreme slabši učinek, ko nas ščitijo pred UVB žarki.
Pri profesorici Aniti Pihlar smo preverjali, kolikšen pH ima gozdna oz. travniška prst ter kolikšna je  vsebnost amonijevih ionov, nitratov, fosfatov in karbonatov.
Po opravljenih delavnicah smo si privoščili zelo okusno kosilo v hotelu Jakec. Po kosilu smo se skozi gozd sprehodili do Črnega jezera in si vzeli čas za občudovanje čudovitega pogleda na naravo, nato pa smo analizirali pH in vsebnost nitratov in amonijevih ionov v vodi. Ker je jezero zaščiteno, so vsebnosti škodljivih snovi bile zelo nizke.
V dobri družbi smo se sprehodili nazaj do hotela, nato pa se poslovili od Treh Kraljev in se zadovoljni z iztekom dneva odpravili domov. 

Eva Belcer, 2. a

Dostopnost