Naravoslovni dan ‘Naravno je zdravo’

Se vam zdi, da bi lahko kakšno uporabno stvar izdelali doma sami, namesto, da jo kupimo v dragi trgovini?
V torek, 8. 3. 2022, smo se dijaki drugega in četrtega letnika programov tehnik optik in tehnik steklarstva udeležili naravoslovnega dne Naravno je zdravo. Namen tega dne je bil, da se naučimo, kako lahko sami doma pripravimo uporabne izdelke.
Dijaki smo bili razdeljeni v tri skupine in vsako uro se je vsaka skupina dijakov udeležila ene delavnice.
V prvi delavnici smo izdelovali kopalno sol. Izdelali smo jo iz grobo mlete morske soli, eteričnega olja in naravnega barvila, torej smo uporabljali same naravne sestavine, ki so okolju prijazne. Izdelana sol nam omogoča dišeče razvajanje in je precej koristna za našo kožo, saj jo neguje, pomiri in regenerira ter sprosti mišice.
Sledila je druga delavnica, kjer smo izdelovali različne izdelke. Naredili smo kopalne kroglice, osvežilec zraka, vrečke s sivko za odganjanje moljev … Vrečke smo sešili sami in izboljšali svoje šivalne spretnosti, kar se mi zdi koristno, saj nam bo to vedno prišlo prav. Izdelane vrečke pa bodo pridno odganjale morebitne molje v naših omarah.
Meni najboljša je bila tretja delavnica. Tam smo izdelovali ognjičevo mazilo iz cvetov ognjiča, olivnega olja in čebeljega voska. Čeprav je bila delavnica zelo zanimiva, je bila tudi precej zahtevna, saj smo ves čas morali paziti, da sestavin ne segrejemo preveč. Tukaj se je najbolj pokazalo, kako znamo slediti navodilom in jih upoštevati ter kako smo natančni. Kot pa verjetno že veste, je ognjičevo mazilo rešitev za razne opekline, vreznine, rane, vnetje kože, mozolje in še bi lahko naštevala.
Zagotovo smo se na tem naravoslovnem dnevu naučili marsikaj novega, predvsem pa uporabnega, kar nam bo v življenju prišlo še kako prav.
Odgovor na uvodno vprašanje torej je , da zagotovo lahko sami doma izdelamo marsikaj, namesto da bi za to drago plačali v trgovini.
Mia Jus, 4. c

 

Dijaki so o naravoslovnem dnevu povedali:

Najbolj mi je bila všeč izdelava kopalne soli. Sicer pa je bila vsaka delavnica odlično pripravljena in zanimiva. Pohvala vsem učiteljicam in drugim, ki so nam to omogočili.
Klementina, 4. d

Vse delavnice so mi bile všeč. Bilo je zelo zanimivo. Želel bi si še več takšnih dejavnosti.
Filip, 4. d

V današnjem dnevu smo se naučili marsikaj koristnega in mislim, da so takšne stvari pomembne sploh sedaj, ko se izdelki dražijo in bo potrebno veliko narediti doma.
Klara, 4. c

Bilo je lepo. Naučili smo se veliko novega in uživali pri delu.
Nika in Ana, 2. c

Dostopnost