Naravoslovni dan ‘Naravno je zdravo’

18. 10. 2017 je za dijake 2. c, 2. d in 4. c pouk na šoli potekal malo drugače. Pomešani med razredi smo skupaj izpeljali naravoslovni dan, ki je potekal v štirih različnih delavnicah.

PRIPRAVA OGNJIČEVE KREME – v laboratoriju smo si s pomočjo gospe Vesne Kobilšek ter profesorice Anite Pihlar lahko pripravili svoje ognjičevo mazilo ali balzam za ustnice. Pri delu smo uporabili ognjič, ki je zelo dober kot mazilo in pomaga pri ranah, suhi koži ter mozoljih. Pripravili smo vodno kopel, kjer smo ognjič in olivno olje segrevali in jih nato prefiltrirali, k dobljeni masi pa smo dodali čebelji vosek ter pustili, da se naša krema strdi.

UPORABA NARAVNIH MATERIALOV ZA ČISTOČO DOMA – v tej delavnici smo pod vodstvom profesorice Tanje Ocvirk izdelali svoje univerzalno čistilo, lak za les, vrečke proti moljem, olje proti komarjem, sobno dišavo ter kopalno sol. Za vse izdelke smo uporabili naravne materiale. Pripravljene izdelke smo lahko odnesli domov.

PREVAJANJE TOPLOTE IN IZOLACIJA – profesor Andrej Hartman nam je predstavil vse vrste izolacijskih materialov. Sledil je eksperiment merjenja temperature vode v določenem izolacijskem materialu in izračun prevodnosti tega izolacijskega materiala.

JE HRANA Z OZNAKO BIO, EKO IN ORGANIC BOLJ ZDRAVA? – pri profesorici Heleni Topolovec smo se pogovarjali, na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo izdelke v trgovinah in kaj pomeni Eko, Bio, Organsko. Vprašali smo se, kakšni so pogoji za certifikate in kakšne certifikate poznamo. Za konec si je vsak dijak izbral svoj certifikat, povezan z kozmetiko, hrano ali ostalimi izdelki, ga narisal ter ga na kratko tudi opisal.

Na koncu smo po delavnicah izdelali tudi plakate in se pogovorili o opravljenem delu. Bilo je zanimivo, sproščeno in poučno.

Nuša in Anej, 4. c

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost