Naravoslovni dan Trajnostni razvoj

V ponedeljek, 24. 10. 2022, smo imeli naravoslovni dan, ki je bil zelo poučen in zanimiv. V šolo smo prišli ob 10. uri. Razdelili so nas v štiri skupine. V vsaki skupini smo bili dijaki 1. in 3. letnika programov tehnik optik, tehnik steklarstva in steklar. Skupine smo se po sistemu kroženja udeležile vseh štirih delavnic.

Ena izmed štirih delavnic je bila ustvarjanje okraskov iz naravnih materialov. Naravne, a še vedno zanimive storže smo z našo umetniško žilico spremenili v lepo jesensko ali zimsko dekoracijo.

Druga delavnica je bila na temo varčevanja z energijo, kjer smo merili temperaturo, ki se sprošča pri gorenju lesa. Pri tej delavnici so se izkazali predvsem 3. letniki, saj so pokazali svoje znanje fizike. Mi pa smo se poskusili čim več naučiti. Po izvedenem poskusu je sledil še izračun toplote. Izziv je bil velik, a nam je vseeno uspelo priti do pravilnega odgovora.

Tretja delavnica je vsebovala barvanje bombaža z naravnimi barvili. Vsak par je dobil svoje barvilo in sledil navodilom. Uporabili smo naslednja naravna barvila: kurkumo, rdečo peso, rdečo papriko, indigo, kavo, pravi čaj, hibiskus in orehove lupine. Morali smo biti zbrani in dosledni, da ne bi prišlo do zamenjave korakov, ki so bili v navodilu. Na koncu smo prišli do nekaj zanimivih in nepričakovanih barv.

Nazadnje je sledilo predavanje o onesnaževanju Zemlje. Pridobljeni podatki so šokantni in nepredstavljivi. Rešili smo kviz, kjer smo izvedeli, kako veliki porabniki energije smo. Večina rezultatov je bila slaba, saj bi v povprečju za našo porabo potrebovali od tri do štiri Zemlje. S temi podatki smo ugotovili, da smo ogromni porabniki energije in velik »sovražnik« okolja.

Christina Pogelšek, 1. c

Dostopnost