Naravoslovni dan Trajnostni razvoj

V četrtek, 19. oktobra 2023, smo imeli dijaki 1. in 3. letnika programov tehnik optik, tehnik steklarstva in steklar naravoslovni dan na temo trajnostni razvoj. Ob prihodu v šolo smo se razdelili v štiri mešane skupine in sodelovali na vseh štirih delavnicah.

Prva delavnica je bila izdelava božičnih okrasov iz rolic toaletnega papirja. S to delavnico smo pokazali, kako lahko uporabljamo vsakdanje stvari na različne načine kot eno vrsto recikliranja. Nastale okraske bomo uporabili pri okrasitvi šole pred novoletnimi prazniki.

V drugi delavnici smo izvedeli, da je trajnostni razvoj ena vrsta razvoja, ki zadovoljuje trenutne potrebe, ne da bi pri tem ogrožali zadovoljevanje potreb prihodnjih generacij. Razmišljali smo, na kakšne načine bi lahko postopali doma, in iskali rešitve, kaj bi v šoli še lahko spremenili, da bi bili bolj trajnostno naravnani. Upam, da kakšno novo idejo tudi uresničimo.

Tretja delavnica je bila eksperimentalna. V laboratoriju smo z različnimi naravnimi barvili, kot so kurkuma, rdeča paprika, kava, hibiskus in drugo, barvali in primerjali, kako so različne snovi obarvale bombaž.

Kot končno delavnico smo imeli predavanje gospe Tine Remic iz zavoda Trajnostni izziv 21, kjer smo izvedeli, na kakšne načine onesnažujemo Zemljo. S pomočjo kviza je vsak zase izračunal, kolikšni ogljični odtis naredi v enem letu.  Razmislili smo, kaj bi morali storiti, da ga zmanjšamo na sprejemljive količine.

Naravoslovni dan je bil zanimiv in poučen in upam, da bomo v bodoče še bolj trajnostno naravnani.

Ana Mišić, 3. c

Dostopnost