Naša grška avantura

V ponedeljek, 26. septembra smo se dijaki 4. a in 4. b odpravili na dolgo pričakovano maturantsko ekskurzijo. Pot smo začeli pred šolo in se odpeljali do letališča Jožeta Pučnika – Brnik. Vkrcali smo se na letalo in kmalu smo bili na naši prvi destinaciji – otoku Zakintos. V središču mesta Laganas smo v hotelu pustili stvari in konec popoldneva v sproščenem vzdušju preživeli na plaži. Zvečer smo izkusili še nočno življenje Zakintosa. Drugi dan našega izleta je prav tako potekal mirno, dopoldne so na plaži potekale animacijske igre, po kosilu pa smo se odpravili na 3-urno vožnjo po bližnjih otokih z ladjico. Videli smo glavno značilnost otoka – pravo grško morsko želvo, ki ji domačini pravijo caretta-caretta. Na poti smo si ogledali plaže in se tam tudi kopali. Večer smo prav tako preživeli v duhu zabave.

Tretji dan smo po zajtrku polni pričakovanja, pa tudi malo razočarani, zapustili otok Zakintos, saj nam je ta pričaral res lepe spomine. Sledilo je naše prvo vkrcanje na ladjo, s katero smo se vozili slabo uro. Po zaspani vožnji po morju je sledila še vožnja z avtobusom, dokler se nismo ustavili na naši prvi postojanki na celinski Grčiji – v Mikenah. Tam smo si ogledali ostanke stare grške mikenske civilizacije, kasneje pa se odpeljali še do najbolj znanega starodavnega gledališča Epidaurusa. Bili smo očarani nad odbijanjem zvoka, kar smo tudi sami preizkusili s ploskanjem v krogu. Po končanih ogledih smo se odpravili v grško mesto Loutraki, kjer smo se nastanili v majhnem hotelu. Naslednji dan smo se odpravili do grške prestolnice Atene, kjer smo si ogledali znano Akropolo in Panteon. Nato smo dobili nekaj prostega časa, da smo pojedli kosilo v grškem slogu in si ogledali atenske mestne ulice. Sledila je dolga vožnja do Delfov, ljubkega grškega mesta, kjer smo večer preživeli skupaj ob ritmih glasbe v majhni diskoteki, mimogrede pa smo se preizkusili tudi v plesanju značilnega grškega plesa – Sirtakija.

Po zajtrku s čudovitim razgledom smo se odpravili do zgodovinskega muzeja v Delfih in se sprehodili po nekdanjem svetišču mimo Apolonovega templja. To je bil naš zadnji ogled, seveda pa s tem še ni bilo konec naše maturantske ekskurzije. Sledila je vožnja do pristanišča Igoumenitsa, kjer smo se vkrcali na trajekt. Do Ancone na italijanski obali smo pluli kar 20 ur. Od tu nas je do doma ločila le še živahna vožnja z avtobusom. Bližje cilju smo bili, bolj smo si želeli nazaj v toplo Grčijo na Zakintos.

Eva Zupanec, Neca Novak, Ana Ivić, 4. B

[Not a valid template]
Dostopnost