Nov izjemen dosežek Bresta Lenarčiča na državnem tekmovanju iz fizike in uvrstitev na lingvistično olimpijado

Državno tekmovanje iz fizike je potekalo 13. aprila 2024. Na tem pomembnem dogodku so se mladi fiziki iz vse Slovenije pomerili v teoretičnih in eksperimentalnih nalogah, ki so preizkušale njihovo razumevanje fizikalnih konceptov, reševanje problemov in praktične veščine.

Naloge so obsegale različna področja fizike, vključno s klasično mehaniko, elektromagnetizmom, termodinamiko, optiko in sodobno fiziko. Udeleženci so imeli priložnost, da se izkažejo s svojim znanjem in ustvarjalnostjo ter si pridobijo priznanja in nagrade za svoje dosežke.

Dijak 4. letnika gimnazije Brest Lenarčič je tekmoval v 3. skupini in dosegel izjemen rezultat. Prejel je zlato državno priznanje in bil povabljen na izbirno tekmovanje za olimpijado, saj so rezultati tekmovanja izhodišče za izbiro ekipe, ki bo zastopala Slovenijo na mednarodni fizikalni olimpijadi. To seveda predstavlja odlično priložnost za najboljše dijake, da se pomerijo z vrstniki iz celega sveta in pridobijo dragocene izkušnje.

Žal se letošnje 54. Mednarodne fizikalne olimpijade (IPhO), ki naj bi potekala od 21. do 29. julija 2024 v Isfahanu v Iranu, iz varnostnih razlogov Slovenija in mnoge druge evropske države ne bodo udeležile, tako tudi za Bresta ta pomembna priložnost ostaja neudejanjena. Seveda pa tako Brestu kot njegovi mentorici Zdenki Petelinšek iskreno čestitamo za dosežek na državnem fizikalnem tekmovanju in dodajamo, da je Brest uspešno opravil tudi z nalogami na tekmovanju iz astronomije, saj je osvojil srebrno državno priznanje.

Se je pa Brestu na osnovi izjemnega rezultata na tekmovanju iz logike (spomnimo: na državnem tekmovanju je osvojil 1. mesto z vsemi možnimi točkami!) in izbirnih testiranj uspelo uvrstiti v ekipo mladih, ki bodo slovenske barve zastopali od 23. do 31. julija 2024 na 21. Mednarodni lingvistični olimpijadi (IOL) v Braziliji. Naloge na tekmovanju, ki je sestavljeno iz individualnega in skupinskega dela, so povezane z jeziki, vendar za reševanje ne zahtevajo znanja jezikov ali jezikoslovja, ampak samo logično razmišljanje. Tako bomo po zaključenih maturitetnih izpitih držali pesti za Bresta in njegove sotekmovalce tudi na lingvistični olimpijadi!

Dostopnost