Obisk Evropske hiše in poslanske pisarne dr. Milana Brgleza

V ponedeljek, 6. 2. 2023, smo se dijaki 3. a, 3. c, 3. d in 3. e odpravili v glavno mesto Slovenije, kjer smo si ogledali Hišo Evropske unije ter pisarno evropskega poslanca dr. Milana Brgleza, ki stoji v samem centru mesta.

Zjutraj ob 7. uri smo se z avtobusom odpravili proti Ljubljani. Ko smo prispeli, smo odšli proti Evropski hiši, kjer so nas prijazno sprejeli tamkajšnji zaposleni. S pomočjo njihovega programa smo rešili delovne liste. Program nam je predstavil delovanje parlamenta, nastanek EU, pomembne ljudi, ki zastopajo Slovenijo na evropski ravni, predstavljeni pa so bili tudi aktualni problemi današnje evropske politike. Po koncu predavanja smo izpolnjevali različne učne liste o zanimivostih EU in poslancev s pomočjo podanih elektronskih virov.

Ko smo uredili vse potrebno v Evropski hiši, smo se počasi odpravili v sam center Ljubljane, kjer smo obiskali pisarno gospoda Milana Brgleza. Pisarna stoji v majhnem prostoru v centru in je zelo dostopna vsem ljudem, ki jih zanima kaj več. Ob prihodu nas je sprejel eden izmed zaposlenih, Aljoša Koroša, ki nam je na zelo razumljiv način razložil delo gospoda Brgleza, njegove cilje ter kdo on je. Razložil nam je tudi, zakaj je razumevanje politike v življenju mladih tako pomembno in kaj pomeni biti vključen kot najstnik. Je zelo prijetna oseba, ki ima svoje delo zares rada.

Dan je bil zelo zanimiv ter poučen. Med obiskoma Evropske hiše in pisarne gospoda Brgleza smo dijaki dobili tudi nekaj prostega časa, da smo sami malo raziskali lepote Ljubljane, šli na kakšno kavico in se malo posladkali.

Hvala vsem, ki so nam to ekskurzijo omogočili!

Eva Tisa Oreškovič in Zoja Goričan, 3. c

Dostopnost