Obisk na Inštitutu Jožefa Stefana

V torek, 19. aprila 2022, smo se gimnazijci 3. letnika odpravili na ogled Inštituta Jožefa Stefana v Ljubljani. Na prvi lokaciji v Brinju, na reaktorskem centru, smo spremljali poskuse o radioaktivnih razpadih in bili deležni zanimivih poskusov preverjanja radioaktivnosti različnih snovi. Videli smo poskuse z meglično celico in ustvarili plazmo v mikrovalovni pečici. Sledilo je zanimivo predavanje o pridobivanju izotopov in njihovih sestavah, kjer smo delno ponovili že obstoječe znanje in seveda izvedeli veliko novega. Kot zadnjo stvar na prvi lokaciji smo si ogledali še stavbo, kjer je linearni pospeševalnik, spoznali smo potek raziskav in praktično uporabo naprav, ki omogočajo pridobivanje za znanost pomembnih podatkov in ugotovitev.

Na naši drugi lokaciji v centru Ljubljane je bila tema poskusi s plini, kjer smo najprej pridobili nova znanja na teoretični ravni, nato pa je sledil vsem najljubši eksperimentalni del z uporabo tekočega dušika, tekočega kisika, vodika in zemeljskega plina. Kljub začetni zadržanosti smo ob sodelovanju pri izvajanju eksperimentov zelo uživali, naredili veliko zanimivih posnetkov in fotografij ter se na koncu najedli še sladoleda, ki smo ga sami izdelali in ohladili s tekočim dušikom.

Kljub temu, da so dejavnosti trajale ves dan in smo ob koncu bili že utrujeni, pa še slabo vreme smo imeli, smo domov odšli z veliko dobre volje in dodatnega znanja.

Matic Tacer, 3. a

Dostopnost