Obisk Tehnoparka v Celju

Dijaki prvega letnika programov tehnik optik in tehnik steklarstva ŠCRS smo se v sredo, 26. 5. 2021, odpravili na strokovno ekskurzijo v Tehnopark v Celje.

Ob vodenju zaposlenih v Tehnoparku smo spoznavali in usmerjali prehod svetlobe skozi leče. Zatem smo obiskali planetarij, kjer smo preko video projekcije opazovali galaksijo, osončje in planete. V nadaljevanju smo se opazovali v iluzornih ogledalih in se čudili našim spremenjenim oblikam telesa. Zanimivo preizkušnjo in razmislek nam je ponudila soba, v kateri smo se imeli možnost postaviti v kožo slepih ljudi. V sobo smo vstopili z belo palico in z njeno pomočjo hodili po zatemnjenem prostoru z vsakdanjimi »ovirami«. Prav tako posebna izkušnja je bila vožnja z invalidskim vozičkom, kjer smo praktično izkusili, kako zahtevno lahko postane odpiranje in zapiranje vrat. S pomočjo lego kock in svoje zgodbe smo ustvarili kratki animirani film. S slikanjem z infrardečo svetlobo smo ugotavljali tople in hladne dele telesa, se preizkusili v zbranosti in odzivnosti na svetlobne dražljaje ter ugotavljali zaznavo občutkov na mizi iz žebljev. Spoznali smo robota po imenu Nao, ki je bil izdelan v Parizu. Pokazal nam je svoje sposobnosti, kot so prepoznavanje obrazov, govorjenje, petje, plesanje, delanje počepov, sledenje rdeči žogici, odgovarjanje na določena zastavljena vprašanja. Nad njim smo bili na dober način precej impresionirani, saj je imel tudi smisel za humor. Tudi izdelava robotske roke pri delavnici robotike nam je vzela nekaj časa. Potrebno je bilo izbrati pravilne sestavne dele ter jih sestaviti po načrtu. Dobro smo opazovali sestavne dele, jih obračali ter jih uspešno namestili, da je robotska roka postala »uporabna«.

Zame najbolj »resnična« izkušnja pa so bila zagotovo VR očala, ki ponazarjajo virtualno realnost in našim možganom dajo misliti, da smo v realnem življenju, medtem ko se spopadamo z »nevarnimi« izzivi.

Menim, da je bila ekskurzija za vse prijetna izkušnja in da je vsak od nas izvedel nekaj novega.

Tina Jerina, 1. c

Dostopnost