Obvestilo maturantom splošne mature v zvezi s peticijo

Spoštovani dijaki,

kot morda veste, je v javnosti sprožena peticija za odpoved mature 2020.

Ker vem, da vas matura močno skrbi, dovolite, da podam nekaj informacij s tem v zvezi.

Matura (splošna in poklicna) predstavlja formalen zaključek srednješolskega izobraževanja. Koordinacijo izvedbe mature vodi Državni izpitni center (https://www.ric.si/); odločitve v zvezi s tem, kdaj in kako bo matura potekala, se sprejemajo na državni ravni. Odpoved mature ni tako enostavna stvar, saj veste, da je z rezultati na maturi povezan tudi nadaljnji vpis na fakultete, ki je zaradi izrednih okoliščin podaljšan do 9. 4. 2020, o čemer vas je že obvestila šolska svetovalna delavka.

MIZŠ v sodelovanju z RIC išče načine, kako upoštevati dejstvo, da vaše šolanje že tretji teden poteka na daljavo in da bo tako verjetno ostalo še nekaj časa. V situacijah, kot je ta, se vedno iščejo rešitve, ki so dijakom v korist, ne pa take, ki bi jim škodovale, to vam lahko potrdim iz nekaj dozdajšnjih izkušenj. Seveda imate vso pravico izraziti svoje mnenje o letošnji maturi po vseh uveljavljenih kanalih demokratičnega izražanja mnenja, morate pa se zavedati, da ni dovolj zgolj nekaj odpovedati, pač pa je treba najti rešitve za ta isti namen. In te rešitve ne morejo biti sprejete v naglici in nepremišljeno, saj bodo vplivale na celotno populacijo maturantov letošnjega leta. Zato vas prosim, da potrpežljivo in brez pretiranega vznemirjanja počakamo, da državni organi opravijo svoje delo.

Na ŠCRS budno spremljamo dogajanje okrog mature in vas bomo o vsem sproti obveščali. Zaenkrat veste, da čas prijave k spomladanskemu roku mature ni podaljšan in da je tudi poročila o laboratorijskih vajah ter seminarske naloge potrebno oddati do 15. 4. 2020. O načinu oddaje tega gradiva pa vas bomo še obvestili.

Želim vam, da ostanete zdravi, mirni in zbrani.

Vse dobro!

Mag. Dubravka Berc Prah,
ravnateljica ŠCRS

Sporočilo RIC-a maturantom splošne in poklicne mature:
Sporocilo Rica_Maturantom_30_3_2020

Dostopnost