Od črepinj do lepega izdelka

V torek, 3. 10. 2023, smo dijaki tehnika steklarstva iz 4. letnika, torej Ana Pregelj, Domen Poje, Katarina Šuhel, Julija Kocjan in Klement Drofenik, ustvarjali v vrtcu Izvir v Rogaški Slatini. Naše ure praktičnega pouka so potekale tako, da smo otrokom prikazali, kako se lahko iz črepinj naredi nekaj lepega in uporabnega, če se nam npr. razbije kozarec.

Otrokom smo najprej predstavili pihanje stekla in sicer tako, da je Klement predstavljal lonec, v katerem se kuha steklena juha. Domen je steklarsko pipo pomočil v lonec, nabral steklo, ga povaljal in napihal kozarec. Katarina je napihani kozarec pokazala otrokom in jim razložila, zakaj ima kozarec stekleno kapo. Ampak seveda, zgodila se je nesreča; kozarec ji je padel na tla ter se spremenil v črepinje. Hitro je na pomoč priskočila Julija s čudovito škatlo in prav vsi smo bili radovedni, kaj se skriva v njej. Ko je škatlo odprla, so bile noter skrite steklene ploščice, na katere so otroci slikali s čisto pravimi barvami za slikanje na steklo. Pred tem pa je Črepinka, naša Ana, s Paličico poslikala otroke, tako da so se do solz nasmejali, ker jih je slikanje žgečkalo. Otroci so lahko tudi božali, otipali in stiskali k sebi steklenega ježka, pikapolonico, žabo, sovo, slona, kužka in medvedka. Prav nič se niso bali steklenih krožnikov, ki sem jih naredila pri mentorici Zinki Kobula Kamenšek v okviru podjetništva. Tako so najmlajši spoznali, da se črepinj ni treba bati.

Katarina Šuhel, 4. d

Dodano:
Izjemno zanimanje otrok so poželi stekleni krožniki v obliki živali, ki jih je Katarina idejno zasnovala in izdelala v 3. letniku pri predmetu Osnove podjetništva s trženjem. Otrokom so predstavljali pravo motivacijo za nadaljnje sodelovanje, saj so jih pretipali po dolgem in počez in se tako od blizu spoznali z izjemnim materialom – steklom. Katarini čestitamo za izvrstno idejo!

Dostopnost