Od Julijinega balkona do Markovega trga

V torek, 3. maja 2016, smo se dijaki 1. c in 1. d skupaj s profesorji Branko Kovačič, Heleno Topolovec in Ivanom Lampretom odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo v Italijo.

Prvi dan našega potovanja smo se potepali po mestu v severni Italiji, po Veroni. Ogledali smo si nekaj znamenitosti, kot je arena na trgu Piazza Bra. Navdušeni smo bili nad hišo Julije, kjer so sošolci izvedli tudi odlomek iz knjige Romeo in Julija, ki jo je napisal Shakespeare. Prosti čas v Veroni smo izkoristili za sprehod po mestnih ulicah, obiskali smo nekaj trgovin in se okrepčali. Po napornem dnevu nas je čakala vožnja z avtobusom do mesta Lido di Jesolo, kjer smo v enem od hotelov povečerjali in utrujeni zaspali. Pred večernim počitkom smo se sprehodili še ob obali, nekaj junakov pa je svoje noge tudi namočilo v mrzlo morje.

Drugo jutro nas je v hotelu najprej čakal zajtrk, nato smo svojo prtljago odložili na avtobus, s katerim smo se odpravili do morja, kjer nas je že čakala manjša ladjica. Z njo smo se odpeljali do otoka Burano. Ko smo se izkrcali iz ladjice, smo najprej zagledali pisane fasade majhnih hišic. Vodič Rudi nas je seznanil z nekaj podatki o samem otoku. Zanimive so se nam zdele predvsem čipke, ki so znamenitosti tega otoka.

Voznik naše ladjice nas je kasneje popeljal še do otoka Murano, kjer smo obiskali steklarsko delavnico. Tamkajšnji delavci so pred našimi očmi izdelovali čudovite steklene izdelke. Dijak programa tehnik steklarstva je dobil priložnost, da se je lahko tudi sam preizkusil v pihanju stekla.

Po ogledu Murana smo se z ladjico odpeljali še v center Benetk. Najprej smo si ogledali most vzdihljajev, Canal Grande in gondole. Spoznali smo tudi znamenitosti, kot so trg, cerkev in zvonik sv. Marka. V prostem času smo se sprehodili po mestnih ulicah in občudovali znamenitosti Benetk.

V Rogaško Slatino smo se vrnili sicer utrujeni, a z veliko lepimi spomini.

Sara Leben, 1. c

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost