Ogled gledališke predstave Krasni novi svet

V četrtek, 10. 1. 2019, smo si dijaki 3. in 4. letnikov programa tehnik optik in tehnik steklarstva v SNG Drama v Ljubljani ogledali gledališko predstavo, ki je nastala po romanu Krasni novi svet.

Predstava je bila nekoliko drugačna, kot smo je vajeni. Na odru sta igrala le dva igralca, ostale vloge pa so bile projicirane na platno. Glavno vlogo, Divjaka Johna, je igral Nik Škrlec, druga nastopajoča, Petra Govec, pa je igrala kar dve vlogi, Johnovo mamo Lindo in alfo Lenino.

Skozi celotno predstavo smo se spraševali, ali si zares želimo živeti v krasnem novem svetu; svetu tehnologije in klonov, kjer so človekova čustva prepovedana. Predstava nas namreč opozarja na to, kako pomembni so medsebojni odnosi. Delo kritizira svet, v katerem so ljudje popolnoma predani tehnologiji in se ne zanimajo več drug za drugega. Ljudje v krasnem novem svetu menijo, da je čustvovanje in povezovanje med ljudmi nekaj, česar se je potrebno sramovati, kar moderno civilizacijo naredi zelo nečloveško.

Predstava je bila zelo modernizirana, z veliko dogajanja, ki se je odvijalo kot hologram in usklajevanjem teh hologramov z igro v živo. Na sredi predstave so nas presenetili celo z vonjem vrtnice, kot del predstave. Igralca sta bila zelo dobra in sta se dobro vživela v svoji vlogi.

Eva Kores in Manja Maček, 4. c

Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Dostopnost