Okrogla miza ob projektnih dneh

Če imate to v sebi, stopite naprej, ne umikajte se nazaj!

V sredo, 29. 11. 2017, je v okviru projektnih dni, ki smo jih letos naslovili Z znanjem do razvoja in sanj, potekala okrogla miza z dr. Milanom Brglezom, predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Lučko Kajfež Bogataj, redno profesorico na Biotehniški fakulteti, in Petrom Vilfanom, nekoč vrhunskim košarkarjem, danes pa športnim komentatorjem in poslancem. O pomenu in vlogi znanja v sodobni, naglo spreminjajoči se družbi se je z gosti pogovarjala ravnateljica naše šole mag. Dubravka Berc Prah.

Dr. Brglez je izpostavil pomen kakovostne splošne izobrazbe, ki človeku pomaga razumeti njegovo mesto v družbi. Povedal je, da mlade generacije v prihodnjih letih čaka visoko število prostih delovnih mest, ki bodo od njih zahtevala številne zmožnosti, od tistih socialnih (komunikacija, reševanje problemov, vzpostavljanje odnosov) do strokovnih in digitalnih. Dr. Kajfeževa je poudarila pomen naravoslovnih vedenj, ki ne zastarajo. Izpostavila je razliko med rastjo in razvojem; rast ne more biti neomejena, medtem ko je razvoj lahko. V prihodnje bomo potrebovali predvsem razvoj, mlade generacije bodo morale biti ustvarjalne in trajnostno naravnane, da bodo zmogle rešiti določene probleme, ki jih starejše generacije ne znajo. Mladi naj bodo pogumni in prodorni, dobre rešitve morajo najti pot, da zaživijo. Peter Vilfan je spregovoril o pomenu povezovanja med ljudmi in vlogi timskega dela. Uspeh ne izostane, če nas vodi zmagovalna miselnost, če si upamo razmišljati o najvišjih ciljih in če za te cilje delamo kot ekipa. Gostje so pokomentirali tudi tekme slovenske reprezentance na letošnjem evropskem prvenstvu in ilustrirali, kaj je mogoče doseči, ko združimo moči tako v znanju in zmožnostih kot v politiki.

Ob koncu so gostje spregovorili še o lastnostih, ki jih za uspeh potrebuje in jih bo potreboval človek 21. stoletja. Vseživljenjsko učenje je že zdaj nuja, tudi v prihodnje se temu ne mogoče izogniti. Prav zato je izjemno pomembno, da stvari, ki jih počnemo, počnemo z žarom in energijo. Da v njih uživamo. Da si upamo sanjati.

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost