Okrogla miza: Spletno nasilje

Sodelovanje Šolskega centra Rogaška Slatina s Knjižnico Rogaška Slatina v projektu ‘Kako preprosto je reči: Ne vem!’ se nadaljuje tudi v tem šolskem letu. Tema letošnjih okroglih miz je spletno nasilje.

Obstaja več vrst nasilja: fizično, verbalno, socialno, psihično, spolno, spletno nasilje. Slednje ni le nek oddaljen pojav, besedna zveza, o kateri smo večinoma že veliko slišali iz različnih predavanj v šoli, ampak je vsakodnevni pojav, ki ga je marsikdo izmed nas že doživel. Ta oblika nasilja je ena izmed najhujših, saj se od klasičnega nadlegovanja na šolskem dvorišču razlikuje v tem, da časovno in krajevno ni omejena, saj je preko spleta dosegljiva vsak trenutek vsakomur. Žrtev se tako nima kam umakniti. Pri tovrstni obliki lahko sodeluje več oseb hkrati in lahko preide tudi v fizično nasilje, v spolno nadlegovanje in zalezovanje.

Pod spletno nasilje razumemo vse od lažjih do grobih zbadljivk, komentarjev na ali ob fotografijah, do popolnega uničenja javnega življenja z izdajo osebnih podatkov ali z razgaljanjem posameznikove zasebnosti, s širjenjem polresnic ali lažnih informacij, z objavo neprimernih fotografij ali izdajo zaupnih informacij.

Kako se ubraniti, kako ravnati, da ne postanemo žrtev spletnega nasilja? Zakaj lahko žrtev kaj hitro postane spletni nasilnež? Na ta in podobna vprašanja smo odgovorili na letošnji prvi okrogli mizi, ki je potekala 8. novembra 2018 na Šolskem centru Rogaška Slatina. Pri pogovoru so se nam pridružili Marko Puschner iz Centra za varno rabo interneta oziroma Safe.si, profesorica Mateja Jagodič, razredničarka, ki je v svojem razredu razreševala primer spletnega nasilja, in dijaki 1. letnikov ŠCRS. Okroglo mizo smo vodili dijaki ŠCRS Manca, Špela, Eva, Niko in Oto.

Oto Šolman

Dostopnost