Okrogla miza z Dejanom Zavcem

»Kadar misliš, da si najuspešnejši, si v bistvu najbolj ranljiv.« (Dejan Zavec)

Rogaška Slatina, Kulturni center, nestrpno pričakovanje … in prišel je boksarski šampion, Mister Simpatikus, svetovni prvak … Da, vse to in še mnogo mnogo več: predvsem pozitivna in izgrajena osebnost, ki jo odlikujejo človeška toplina, smeh, predanost in vztrajnost ter skrajna poštenost do sebe in drugih – Dejan Zavec.

V »besednem ringu« smo na tretji okrogli mizi v tem šolskem letu, ki je potekala 23. 3. 2016, štirje dijaki drugega letnika Šolskega centra Rogaška Slatina gostili znanega slovenskega boksarja, Dejana Zavca, ki se ponaša z izjemno statistiko: 39 dvobojev, 35 zmag in 4 porazi. Gosta smo povprašali o njegovih težkih začetkih v Halozah, ciljih, nagradah, družini, tekmah, sodnikih … Presenetili so nas njegovi začetki. Povedal nam je, da se je v boksarski telovadnici znašel po naključju, saj se je sprva ukvarjal z nogometom. Beseda je tekla tudi o njegovi knjigi Trdobojec, vredno jo je prebrati, in zaključku kariere v dvorani Tabor. Val navdušenja je v dvorani požel njegov odgovor: »To, da sem si lahko ustvaril družino, je pravzaprav moja največja zmaga«. Že v marsikaterem drugem intervjuju smo zasledili, kako je Dejan navezan na svojo družino, ko pa nam je povedal, da v času intenzivne športne poti ni izgubil niti enega prijatelja, da si zna vzeti čas zanje, govori o tem, da je človek z velikim srcem.

Izpostavili smo, da je boks krut, trd šport, da na videz v njem ni nič kaj plemenitega. Dejan Zavec pritrjuje našim ugotovitvam in hkrati citira Malega princa, češ da kdor hoče videti, mora gledati s srcem in da je tudi v boksu bistvo očem skrito. Poslušali smo, spontani aplavzi dijakov in drugih, ki so se pridružili, so izkazovali spoštovanje in strinjanje z gostom.

Nismo pa se mogli izogniti uspehom Petra Prevca. Kot velik športnik Dejan občuduje Prevčeve uspehe in mu želi vse najbolje, poudari pa, da se vsi športniki dobro zavedajo minljivosti športne slave – tako zaradi poškodb kot tudi zaradi biološke starosti, ko športnik kljub intenzivnosti treningov preprosto ne more doseči hitrosti in spretnosti mladih. Prav zaradi slednjega je tudi sam zelo zavestno sklenil zaključiti tekmovalno športno pot. Številne anekdote iz Zavčevega življenja so poskrbele za smeh in prijetno vzdušje ob naši okrogli mizi in v dvorani.

Projekt ‘Kako preprosto je reči: Ne vem!’ poteka že tretje šolsko leto v sodelovanju dijakov Šolskega centra Rogaška Slatina s Knjižnico Rogaška Slatina. Že sam naslov projekta pove, da dijaki vabijo k pogovoru goste, ki znajo osvetliti problematiko mladih z različnih zornih kotov. Ključni namen okroglih miz oz. pogovorov pa je pokazati možne odgovore na zahtevna vprašanja sodobnosti, ki se zastavljajo mladim. Naš zadnji gost, Dejan Zavec je bil v tem več kot uspešen, saj je, kakor smo zapisali v uvodu, odgovoril na vprašanje, kako je danes možno uspeti in biti zadovoljen.

Za mentorstvo in vodenje se zahvaljujemo profesorici gospe Metki Leljak.

Okroglo mizo smo vodili in prispevek pripravili: Viktorija Bosnar, Blaž Jančič, Lori Šramel Čebular in Jaka Turk.

Vabljeni tudi k ogledu fotografij.

Foto: Janko Zorin

Dostopnost