Po Kosmačevi poti

»Tisti pomladni dan je bil lep, svetel in zveneč, kakor iz čistega srebra ulit.«

Misel na ponedeljek marsikoga spravi v slabo voljo, vendar zagotovo ne na ponedeljek, 16. 10. 2017, ko smo se dijaki četrtega letnika gimnazijskega programa že v zgodnjih jutranjih urah, še v temi, odpravili na pot proti Tolminu. Pred nami je bila dolga pot, ki so jo dela na cesti še oteževala. Kljub temu je vožnja kar hitro minila, saj smo si pot krajšali s prebiranjem romana Pomladni dan in se tako pripravili na ekskurzijo, ki je bila pred nami. Vodilo je bila uvodna poved iz tega romana, ki je kot nalašč opisala dan, ki se je prebujal pred nami. Pa čeprav to ni bil pomladni dan, je pa zagotovo bil lep, svetel, kakor iz čistega srebra ulit.

Po prihodu smo se najprej sprehodili po Kosmačevi poti do njegove domačije v Slapu ob Idrijci. Domačinka nam je pripovedovala o življenju Cirila Kosmača in okoliščinah, v katerih je roman Pomladni dan nastal. Tako nam je knjigo približala in nam olajšala branje, ki nas še čaka pred maturo.

Že kar pošteno lačni smo se odpeljali v Most na Soči, kjer nas je čakalo obilno kosilo. Siti in zadovoljni smo se odpravili še do zadnje postaje, in sicer centra mesta in prečudovite reke Soče. Sprehodili smo se ob njej, hkrati pa poslušali še o ostalih slovenskih književnikih, ki so živeli in ustvarjali v teh krajih.

Utrujeni, vendar polni novih informacij, smo se odpravili proti domu. Nedvomno se bomo ekskurzije, ki je sedaj že za nami, spomnili pri ponovnem branju romana Pomladni dan, saj bomo sedaj besedilo lažje razumeli. V veliko pomoč nam bo tudi pri pisanju eseja na maturi.

Lara Tepeš, 4. b

Foto: Tolminski muzej

Dostopnost