Po Slat’ni, po Ravnah – izmenjava slatinskih in koroških gimnazijcev

Izmenjava ŠCRS-jevcev in gimnazijcev z Raven je tradicija obeh šol že kar nekaj let. Srečamo se dvakrat letno, enkrat nas dijaki iz Gimnazije Ravne obiščejo v Rogaški Slatini, drugič pa gremo mi na Ravne na Koroškem. Dijaki smo se letos prvič srečali v petek, 12. 4. 2024.

V uvodnem kulturnem programu smo prisluhnili Nuši Prapotnik na flavti, ravnateljica magistrica Dubravka Berc Prah je gostom predstavila našo šolo, izobraževalne programe ter šolske in obšolske dejavnosti, nato je program prevzela profesorica Mateja Jagodič in nam razložila, kako bo potekal naš dan, ter nam dala navodila za nadaljnje delo.

Z avtobusom smo se v dveh skupinah odpeljali do glavne postaje v Rogaški Slatini in se razdelili v dve še manjši skupini ter odšli na raziskovanje našega mesta. Najprej smo se odpravili do kipa Pegaza, nato pa še do drugih slatinskih zanimivosti. Vrstnikom s Koroške je bil najbolj všeč kip Ferdinanda Attemsa, od tam je namreč zelo lep pogled na zdraviliški park in Kristalno dvorano. V prostem času, ki je bil namenjen medsebojnemu spoznavanju, nas je večina dijakov šla na sladoled ali kavico v bližnjo kavarno, kjer smo malo poklepetali in izmenjevali izkušnje z našimi gosti. Po ”kafetkanju” smo se peš odpravili do šole in uživali v skoraj poletnem soncu.

V šoli smo se po kosilu odpravili v delavnice, v katerih smo pod mentorstvom članic kulturnega društva Vednocvet izdelovali rože iz krep papirja, v delavnici Dialekt’n’roll pa ‘prevajali’ naša narečja v knjižno slovenščino. Ugotovili smo, da je koroško narečje veliko bolj zapleteno kot izgleda na prvi pogled, imajo namreč ogromno drugačnih besed in nekatere besede naglasijo zelo drugače.

Po delavnicah smo se še zadnjič zbrali v učilnici kemije, predstavili, kaj smo delali v posameznih delavnicah, ter podali zaključne misli in ugotovitve. Sledilo je še fotografiranje, po katerem so gimnazijci z Raven sedli na avtobus in odpotovali nazaj domov, kjer zagotovo že nestrpno pričakujejo naš obisk. ŠČRS-jevci komaj čakamo, da se odpravimo na Ravne, si ogledamo njihove krajevne značilnosti in ponovno srečamo naše sovrstnike.

Žiga Kampoš, 2. bš

Dostopnost