Predstava Draga Eva

V sredo, 8. maja 2019, smo se dijaki vseh letnikov in programov odpravili v Kulturni center v Rogaški Slatini, kjer smo si ogledali glasbeno dramo z naslovom Draga Eva. Uprizoril jo je gledališki krožek pod mentorstvom profesoric Bernarde Leva in Helene Topolovec.

Predstava je nastala na podlagi muzikala Dear Evan Hansen, govori pa o temah, o katerih se mladi in tudi odrasli ne pogovarjamo veliko – o samomoru, osamljenosti, družbeni izključenosti in samohranilstvu. Glasbeno dramo je prevedla Zala Vipotnik, ki je bila tudi pobudnica za izvedbo predstave.

V glavni vlogi je maturantka Eva (Zala Vipotnik), ki se v družbi počuti zelo izključeno, v samomoru prijateljice Klare (Ana Zorin) pa vidi priložnost, da se vklopi v družbo in zaživi polno najstniško življenje. Ob strani ji stoji njena prezaposlena mati Heidi (Špela Kitak), ki ji hoče na vse načine pomagati zaživeti normalno življenje. Po naključju Eva izpade kot Klarina najboljša prijateljica in si z dobrodelno prireditvijo, na kateri bi se spominjali Klare, zamisli svoj vzpon. Pomaga ji družinska prijateljica Jana (Nika Boršič), ki pa vse dokumentira in spremlja na družabnih omrežjih. Vse jima gre po planih, ampak kot vemo, laž ima kratke noge, zato se jima stvari začnejo podirati. Evo začne preganjati Klarin duh, ki jo je speljal na kriva pota. Na koncu Eva spozna, da je bolje, da Klarini mami Karmen (Urša Svetina) pove resnico, da v bistvu s Klaro ni imela prijateljskega odnosa in da je šlo zgolj za pomoto, v katero je bila nehote vpletena.

Dogodek ne bi uspel brez zanesljive tehnične ekipe, ki so jo sestavljali: Ema Rojs Burkelc, Lara Kajba, Nika Pongračić, Teja Tadina, Lorena Krivec in Simon Srebot.

Predstava je vsem dala misliti o pomembnih temah, predvsem o tem, da bomo odslej ljudem, ki so v stiski, prisluhnili, se z njimi pogovorili in jim po svojih močeh pomagali. V večernem času je v Kulturnem centru potekala ponovitev za izven in ves izkupiček od prodaje kart (350 evrov) smo namenili dobrodelni akciji »Za Jonino srce«.

Evelina Mikolič, 2. a

[Not a valid template]
Dostopnost