Predstavitev programske opreme Helios Eyesight

V sredo, 30. 3. 2016, je za dijake 4. letnika programa tehnik optik potekala predstavitev programske opreme Helios EyeSight. Program nam je predstavil gospod Matjaž Mirtič, direktor Programske hiše e-Lab. Predstavitev je potekala dve šolski uri in sicer v dveh delih. V prvem delu predstavitve nam je gospod Mirtič razložil, kako delujejo različni procesi v optiki, kot so naročanje in prodaja, upravljanje z naročili, prevzemi, izdaje, veleprodaja, povezovanje z ZZZS, zdravniški pregledi, blagajna …

Na kratko nam je predstavil, kako deluje njihova programska oprema. Helios EyeSight je programska oprema za optike, ki omogoča medsebojno povezavo predavanje_4c_2optika in proizvajalca v učinkovito nabavno verigo. Za povezovanje z drugimi računovodskimi programi uporablja izmenjavo podatkov preko zapisov v zbirki podatkov. Programska oprema se redno nagrajuje in se enkrat tedensko samodejno posodablja. Helios EyeSight lahko zaradi izredno enostavnega delovanja osvojijo tudi manj vešči uporabniki računalnikov. Deluje kot samostojen program z lastno zbirko podatkov na enem osebnem računalniku, pri čemer omogoča tudi modemsko povezovanje z drugimi računalniki. Helios EyeSight je namenjen poslovanju tako majhnih optik z eno poslovalnico kot tudi velikih optik z več poslovalnicami na različnih lokacijah.

V drugpredavanje_4c_1em delu predstavitve nam je gospod Mirtič demonstriral, kako poteka obdelava delovnega naloga, izdajanje računa, določitev in vnos šifrantov v program in upoštevanje vrednosti naročilnice za vid pri končni vrednosti izdelanih očal.

V sredo, 6. 4. 2016, smo tudi praktično preizkusili delovanje programa Helios. V računalniški učilnici smo vsak na svojem računalniku vnašali v program različne podatke, kot so npr. strankina dioptrija, okvirji, optična stekla in podobno. Tako smo spoznali njegovo delovanje. Predavatelj nas je vodil po programu in nas usmerjal ter nam dal nekaj nasvetov za čim lažjo in boljšo uporabo. Ker uporaba programa ni zapletena, smo ga vsi kar dobro osvojili.

Mitja Marguč, 4. c

 

predavanje_4c_3

Dostopnost