Prispevali smo več kot 6 milijonov!

8. februarja 2021 je bil mednarodni dan epilepsije, ki ga v več kot 140 državah po svetu obeležujemo na drugi ponedeljek v februarju.

Epilepsija je ena najpogostejših nevroloških bolezni pri odraslih in otrocih. V predelih sveta z razvitim zdravstvom se pojavlja pri približno 1 % prebivalstva, v Sloveniji pri približno 20.000 osebah. Značilni zanjo so ponavljajoči napadi, ki so različnih oblik. Pogosto jo spremljajo čustvene, umske in socialne posledice, s katerimi pa se vse uspešneje spopadamo. Mnoge so nepotrebne in jih preprečujemo s širjenjem znanja in vedenja o epilepsiji ter tako odpravljamo strahove, predsodke in označenost, ki povečujejo breme bolezni.

V času pred Mednarodnim dnevom epilepsije, od 4. januarja do 8. februarja 2021, je na pobudo mednarodne organizacije IBE (International Bureau for Epilepsy) potekala akcija 50 milijonov korakov za epilepsijo (https://50millionsteps.org/), ki simbolno označuje število oseb z epilepsijo v svetu in prispeva k ozaveščanju javnosti o epilepsiji.

Na povabilo društva Liga proti epilepsiji Slovenije smo se na naši šoli akciji pridružili z več kot 6 milijonov prehojenih korakov. Tako smo naredili nekaj dobrega za svoje zdravje in dobro počutje, hkrati pa se osveščali o tej zelo razširjeni bolezni.

Naš prispevek si lahko ogledate v spodnjem videu.

Zora Tabak, prof.

 

Dostopnost