PUD dijakov 4. C na Portugalskem

Dijaki 4. letnika programa tehnik optik v teh dneh opravljajo praktično usposabljanje z delom v Bragi na Portugalskem. V spodnjih vrsticah so strnili svoje vtise.

Klara in Ana:
Delava v optiki Opticalia Celeiros – eni izmed treh optik, katerih šef je Andre Pitães. Že prvi dan naju je odpeljal do drugih dveh optik in nama predstavil svoj način dela. Ker je oftalmolog, sam izvaja vse preglede v svojih poslovalnicah. Sproti nama razlaga in naju uči stvari, ki so za naju še neznanka. Za naju si vzame veliko časa in z veseljem prenaša svoje znanje na naju. Pri delu v njegovi optiki zelo uživava, saj je vzdušje prijetno. Odlično se razumeva s celotno ekipo ter s strankami.

Juraj in Paula:
Najina optika Francooculista je zelo moderna in vpadljiva. Je ena izmed boljših optik v Bragi, imajo veliko izbiro sončnih in korekcijskih očal visokih blagovnih znamk. Vsi delavci v optiki nosijo isto blagovno znamk očal, ki se imenuje Lindberg. To so izredno lepa korekcijska očala brez vijakov. Optika ponuja prestižna korekcijska in sončna očala, ki jih v naših optikah ne vidimo. Okviriji so različnih oblik in materialov. Ogromno okvirjev je iz recikliranih materialov. Optika je odprta, to pomeni, da so delavnica, pult za prodajo in soba za optometrista v istem prostoru. Stranke so v direktnem stiku z delom v celotni optiki. Vsi zaposleni v optiki so zelo prijazni, se trudijo komunicirati z nama in na naju prenašajo svoje znanje. Z nama govorijo angleško, sproti pa se učiva tudi portugalščine.

Leja in Antonija:
Delo v optiki Fama optica na Portugalskem se nama zdi zelo zanimivo, hkrati nama je v velik izziv, predvsem zaradi portugalskega jezika in novih strokovnih znanj. Sporazumevamo se v angleščini, v veliko pomoč nama je tudi znanje španščine (telenovele so le prišle prav 🙂 ). Kolektiv je prijazen, radi pomagajo in na naju prenašajo veliko znanja. Pomagava jim pri vsem: centriranju stekel, iskanju okvirjev za stranke, čiščenju okvirjev, urejanju dokumentacije in čiščenju optike. Poskušajo nama omogočiti čim boljšo izkušnjo dela v optiki v tujini. Pri njih se počutiva kot delček majhne družinice, ki so jo ustvarili z svojo prijaznostjo in željo, da se čim več naučiva in se čim bolje počutiva. Portugalci so zares prijetni ljudje z veliko začetnico.

Katarina in Jan:
Opravljava prakso v optiki A Luneta, ki je družinsko podjetje. Vodja je dedek, pri delu mu pomaga vnuk, ki je optometrist. Osebje optike je zelo prijazno ter z veseljem predaja svoje znanje in so odprti za vsa vprašanja, ki se nama porodijo v času prakse. Optika je majhna in zelo dostopna za stranke, saj svetujejo strankam pri izbiri očal na visokem nivoju. Ima majhne prostore za stranke, prostor za preglede ter delavnico, kjer izdelujejo očala in opravljajo vsa popravila. Komuniciramo v angleškem jeziku, a se trudijo, da bi se naučila tudi portugalske izraze za posamezne postopke oz. dele očal. Imajo veliko izbiro korekcijskih in sončnih očal. Opravljajo tudi preglede za oči. Večino svojega časa preživljava v delavnici, kjer izdelujeva očala ter opravljala manjša popravila. Naučila sva se veliko novih trikov in veščin, ki nama bodo pomagali pri hitrejšem in boljšem popravilu in izdelavi očal.

Kaja in Daša:
Po 14 dneh karantene se vračava v običajno življenje. V zadnjem tednu bivanja na Portugalskem naju čaka spoznavanje portugalske kulture in naravnih znamenitosti.

Dostopnost