PUD druge skupine v Leipzigu (posodobljeno)

Posodobljeno 14. 2. 2019:

Skupina petih dijakinj, ki opravlja PUD v Leipzigu, se vam oglaša že drugič, saj vam želimo predstaviti svojo dvotedensko izkušnjo bivanja v Nemčiji. Naša vsakodnevna praksa v optikah poteka po ustaljenem urniku in zaupane so nam že težje naloge kot na začetku. Konci tedna so namenjeni spoznavanju nemške kulture in tako sta za nami dve enodnevni ekskurziji, na katerih smo raziskovali dve veliki nemški mesti: Dresden in Berlin.

V soboto, 2. februarja 2019, smo se dekleta z vodnikom Chrisom odpravile s hitrim vlakom v Dresden. V eni uri in pol smo prispeli v staro mesto, kjer smo takoj začeli z ogledom. Videli smo protestantsko cerkev Frauenkirche, sprehodili smo se po trgu in si ogledali palačo, nato pa še doživeli utrip dogajanja v prelepih vrtovih poletne kraljeve rezidence Zwinger in v centru mesta. Nad Dresdnom smo bile zelo navdušene; mesto je vredno ogleda, čeprav nam je vmes malce ponagajalo vreme.

Naslednjo soboto, 9. februarja 2019, smo se skupaj s skupino fantov iz Slovenije, ki prav tako opravljajo prakso v Leipzigu, in njihovim profesorjem odpravile na izlet v Berlin. Po triurni vožnji z avtobusom in nestrpnem pričakovanju smo srečno prispeli v glavno mesto Nemčije. Tudi to mesto nas je očaralo, ko smo občudovali njegove glavne znamenitosti. V Berlinu smo najprej izstopili na Alexandrovem trgu (Alexanderplatz), kjer smo najprej zagledali znameniti Berlinski televizijski stolp (Berliner Fernsehturm). Žal se nanj nismo povzpeli zaradi časovne omejitve ogleda. Sprehodili smo se skozi otok muzejev, se popeljali do parlamentarne stavbe in postali pred Brandenburškimi vrati (Brandenburger Tor). Najbolj nas je prevzel Spomenik umorjenim Judom v 2. svetovni vojni. Videli smo tudi del mesta, kjer je včasih stal Berlinski zid, ki je mesto ločeval na dva dela. Tudi tokrat nam vreme ni bilo naklonjeno, ampak to nam ni pokvarilo razpoloženja. Izlet smo zaključili ob prijetni večerji v restavraciji Emil & Moritz, ki nas je gostila vse dni našega bivanja v Leipzigu

Pred nami je še zadnji teden odlične in edinstvene izkušnje, ki jo priporočamo prav vsem, nato pa se tudi me vrnemo nazaj v Slovenijo.

Tjaša Pivk, Klara Senica in Marcela Keber

 

Objavljeno 3. 2. 2019:

Prva skupina petih dijakov je že zaključila svojo prakso v Nemčiji, za njimi pa se je na tritedensko prakso v okviru projekta Erasmus+ podala še druga skupina petih dijakinj 3. letnika programa tehnik optik. Naše potovanje v Leipzig se je začelo v Ljubljani z enoinpolurno zamudo avtobusa, a kljub temu smo na cilj prispele točno. Na avtobusni postaji nas je pričakalo prijetno dekle Lea, ki nam je podala prve napotke, nas odpeljala do stanovanja in nam tako olajšala začetek bivanja v Leipzigu.

V ponedeljek smo se najprej odpravile v pisarno organizacije Wisamar, kjer smo imele uvodni sestanek, nato pa dan preživele v raziskovanju prelepega mesta; ogledale smo si njegove znamenitosti in se seznanile z njegovo zgodovino. V torek se je pričelo zares. Dekleta smo odšle na prakso v optike, kjer nas je nato profesorica Bernarda Leva tudi obiskala. Maša in Manja opravljata svojo prakso v središču mesta. Manja novo znanje pridobiva v Optiki Beger, Maša pa v Optiki Weiß. Tjaša svoje znanje širi prvi teden v Optiki Findeisen Leipzig na severu mesta, nato pa bo usposabljanje nadaljevala v optiki St. Eilen. Marcela in Klara prakso opravljata v glavni poslovalnici Optike Findeisen, ki se nahaja malo ven iz mesta v manjšem kraju Naunhof.

Za nami je prvi teden bivanja v Nemčiji, o nadaljnjem dogajanju pa vam bomo še poročale. Pošiljamo vam lepe pozdrave!

[Not a valid template]
Dostopnost