Spoznajmo svoj poklic: Na obisku v podjetju Reflex

V sredo, 31. 3. 2021, smo se dijaki drugega letnika programa tehnik steklarstva odpravili v Gornjo Radgono v Reflex, da spoznamo eno od vodilnih podjetij v Sloveniji na področju izdelave izdelkov iz ravnega stekla za potrebe na področju opremljanja zunanjosti in notranjosti stavb.

Ob 7.00 uri smo se izpred Šolskega centra Rogaška Slatina skupaj z našo mentorico gospo Zinko Kobula Kamenšek in gospodom Sandijem Klančnikom odpeljali s šolskim kombijem proti Gornji Radgoni. Ko smo prispeli pred podjetje Reflex, nas je pri vhodu že čakala gospa Romana Golob, ki nas je zelo prijazno sprejela in nas odpeljala v sejno sobo. Gospod Rudi Hajdinjak nas je že čakal, da nam pove kaj več o ravnem steklu ter da nam predstavi proizvodnjo in produkte, ki jih izdelujejo v podjetju. Vsi smo navdušeno spremljali njegovo duhovito in slikovito predavanje. Govoril nam je o osnovnih lastnostih, ki jih ima ravno steklo, in o določenih nanosih, s katerimi dobi steklo še dodatno kakovost in zaščito pred raznimi vplivi iz okolja, ki jih je vedno več. Predavanju je sledil voden ogled proizvodnje. Po delavnicah nas je vodil gospod Boštjan Kous. Videli smo, kako izdelujejo izolacijsko steklo, kako kalijo steklo v kalilni peči in kako mu preverijo kvaliteto. Težko bi verjeli, če ne bi videli, kako zelo upogljivo in vzdržljivo je kaljeno steklo. Šele pod težo 750 N se je razletelo na majhne koščke.  Zelo zanimiva je tudi linija, na kateri izdelujejo lepljena varnostna stekla. Videli smo tudi, kako z vodnim curkom režejo okrogle in nepravilne oblike ter kako brusijo robove. Razrez stekla je računalniško voden kot tudi večina ostalih delovnih postopkov. Imajo tudi najnovejšo tehniko tiskanja barv na steklo, kar pomeni, da lahko na steklo naredijo sliko čisto kot fotografijo. Natiskane barve nato še v peči termično obdelajo na temperaturi več kot 600 °C. V obratu v Poljčanah izdelujejo in pripravijo vse za steklene fasade, v obratu Podgrad pa izdelujejo predvsem stekla za kuhinjske pečice. Navdušeni smo bili nad vsem, kar smo slišali in videli. Vsi smo si zaželeli delati pri njih. Povedali so nam tudi, da potrebujejo tehnike steklarstva in da imamo velike možnost za zaposlitev v njihovem podjetju. Za konec nam je gospod Kous na stekleno tablo narisal, kje v Radencih se dobi najboljši sladoled. Naša učna situacija se je tako zaključila zelo poučno, z veliko novosti, s katerimi smo okrepili svoje znanje o steklu.

Steklo je res material, brez katerega si življenja več ni mogoče predstavljati. Sodobna gradnja hiš je v svetu že povsem iz stekla. Zato prisrčna hvala podjetju Reflex za topel sprejem in številne informacije.

Patricija Ružak in Nika Podhraški, 2. d

Dostopnost