Spoznajmo svoj poklic: tehnik optik

V ponedeljek, 22. oktobra 2018, smo dijaki 2. c v okviru učne situacije Spoznajmo svoj poklic dan preživeli v Optiki Rimc, v Optiki Bautin ter v prostorih gradu Rajhenburg v Brestanici.

Podjetje Rimc d. o. o. je družinsko podjetje, ustanovljeno leta 1972. Z dolgoletnimi izkušnjami in trdim delom vztrajajo v samem vrhu ponudbe optične in medicinske opreme. V obeh optikah smo spoznali nove in zelo koristne podatke, pomembne za naš poklic. V optiki Rimc smo si ogledali novejše aparate, ki jih v šoli še nimamo. Pokazali so nam nekaj delovnih postopkov, ki bi jih optik mora obvladati. V optiki Bautin smo izvedli intervju z lastnikom optike in med drugim izvedeli, da gospod Bautin vidi prihodnost poklica optika v znanju.

Predstavitvi sta nam bili všeč, saj lahko sedaj vsak dijak pri sebi razmisli, v kakšni optiki želi delati ali morda po končanem šolanju celo odpre svojo optiko.

Po kratkem oddihu smo se odpeljali na grad Rajhenburg, kjer smo izvedeli, kdo je na gradu živel od 12. stoletja do današnjih dni. Videli smo tudi oblačila, ki so jih nosili rajhenburški gospodje. Zdela so se nam zelo smešna, saj takih stvari ne vidimo vsak dan. Najbolj zanimivo nam je bilo, da so kar nekaj časa na gradu živeli menihi Trapisti. Izvedeli smo, da čez dan niso smeli govoriti. Imajo bogato dediščino, ki so jo s svojim znanjem, veščinami in inovativnim pristopom razširjali po vsem posavskem podeželju. Imeli so velik vpliv na gospodarske panoge – od vzgoje žit, sadjarstva, čebelarstva, govedoreje, sirarstva, vinogradništva do izdelovanja čokolade in likerjev. V lasti so imeli svojo tiskarno ter imeli prvo hidroelektrarno, prvi vodovod, telefon, fotoaparat in tudi traktor.

Po končanem ogledu smo si lahko v trgovinici kupili čokolado, narejeno po receptu menihov. Nato smo se polni novega znanja in zanimivih doživetij vrnili v Rogaško Slatino.

Ana Podpeskar, 2. c

[Not a valid template]
Dostopnost