Srebrna medalja na Evropski olimpijadi eksperimentalni znanosti!

Država gostiteljica letošnje Evropske naravoslovne olimpijade (European Olympiad of Experimental Science – EOES) je bila Madžarska in sicer univerza v mestu Szegrad. Zaradi epidemioloških razmer je tekmovanje potekalo na daljavo. Gre za timsko tekmovanje mladih naravoslovcev. Vsako državo, tudi Slovenijo, sta zastopali dve ekipi dijakov 1. in 2. letnikov. Vsaka ekipa je imela tri člane. Del ekipe A je bil tudi Brest Lenarčič, dijak 1. letnika naše gimnazije, ki si je uvrstitev v ekipo prislužil s 1. mestom na državnem tekmovanju iz naravoslovja.
Otvoritvena slovesnost je potekala v nedeljo, 9. 5. V ponedeljek in torek so tekmovalci, vsak v svoji državi, reševali interdisciplinarne problemske naloge s področja kemije, biologije in fizike. Slovenski tekmovalci so naloge reševali v laboratoriju Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. V ponedeljek so reševali nalogo na temo akacijevega medu, v torek pa na temo reke Tisza, ki teče skozi Szegrad in ji zaradi posebne barve rečejo »the blonde river«. Preostale dneve so potekale družabne dejavnosti preko spleta ter predavanja strokovnjakov z univerze Szegrad. V petek, 14. 5., je potekala razglasitev rezultatov. Izjemno smo se razveselili podatka, da sta obe naši ekipi osvojili srebrno medaljo!
Tanja Ocvirk

Zaradi epidemioloških razmer so dijake, ki so se uvrstili na olimpijado, za razliko od prejšnjih let letos na mednarodno tekmovanje pripravljali na njihovih matičnih šolah. Brestu in njegovim mentoricam na šoli (Tanji Ocvirk – biologija, Zdenki Petelinšek – fizika in Aniti Pihlar – kemija ter laborantkama Vesni Kobilšek in Darji Hostnik Zeme) za vrhunski dosežek iskreno čestitamo!
Vodstvo in kolektiv ŠCRS

Foto: zotks.si

Ekipi, ki sta na tekmovanju zastopali Slovenijo.

Posnetek zaključne slovesnosti:

 

Dostopnost