Steklo kot platno

V petek, 4. oktobra, smo na naši šoli gostili akademskega slikarja, gospoda Mira Zupančiča. Rodil se je v Rimskih Toplicah leta 1937, sedaj pa ustvarja v New Yorku v ZDA. Diplomiral je leta 1963 na Likovni akademiji v Linzu v Avstriji. Na Akademiji upodabljajoče umetnosti v New Yorku je izpopolnil svoje znanje in dobil navdih za različne tehnike v likovni umetnosti. Ustvarja v slikarskih tehnikah: olje in akvarel, vitraž, restavratorstvo, ilustratorstvo, poučevanje in kiparstvo.

Delavnica za dijake 3. d je potekala v steklarski delavnici pod vodstvom gospe Zinke Kobula Kamenšek. Na začetku smo si ogledali 50 minut dolg video o življenju g. Zupančiča, imenovan ”Žebelj je postal čopič”. Naslov je dobil po začetkih njegovega ustvarjanja, saj je začel ”risati” po pohištvu z žeblji.

Nato smo se porazdelili po skupinah in si izbrali naloge. Pet dijakov je izdelovalo vitraž, sedem dijakov je risalo po steklu kot platnu, štirje pa so barvali različne oblike posod. Vsi izdelki so bili navdihnjeni po delih Mira Zupančiča. Vse izdelke je gospod tudi pregledal in povedal, če je treba kje kaj popraviti ali zamenjati. Gospoda ter njegovo ženo smo tudi naučili, kako pihati steklo.

Delavnica se nam je zdela zelo zanimiva in poučna ter bi jo z veseljem ponovili.

Iva Ekart, 3. d

[Not a valid template]
Dostopnost