Strokovna ekskurzija Češka in steklo

V sredo, 2. maja 2018, smo se dijaki vseh treh oddelkov programa tehnik steklarstva odpravili proti Češki. Na poti smo imeli več kratkih postankov. Peljali smo se čez Avstrijo mimo Gradca in Linza ter okoli 21. ure prispeli na južno Češko v naš hotel v mestu Češke Budjejovice. Po večerji smo lahko šli na večerni sprehod po mestu.

Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili v Češki Krumlov, kjer smo si ogledali dvorec, dvorišča in skrbno urejene parke. Po ogledu dvorca smo se odpravili proti češki prestolnici Pragi. Ko smo prispeli, nam je naš vodič, g. Franc, razkazal center mesta. Sprehodili smo se skozi “prašno brano”, staromestni trg, najstarejši del mesta, videli smo mestno hišo … Za tem smo dobil dve uri prostega časa za kosilo in nakupe spominkov. Čez Karlov most, pod katerim teče reka Vltava, smo odšli do avtobusa, ki nas je odpeljal do hotela.

V petek zjutraj smo se odpravili severno od Prage, kjer smo si ogledali steklarsko šolo. Tukaj so naši dijaki lahko poskusili pihati steklo. Ugotovili so, da se naše in njihovo steklo razlikujeta. Sledil je še ogled tovarne Ajeto, kjer izdelujejo različne izdelke iz stekla. Predstavili so nam, kako poteka delo v njihovem podjetju, in nam pokazali delovne prostore. Potem smo se odpravili nazaj v Prago, kjer smo z ladjico zapluli po reki Vltavi. Na ladji smo imeli večerjo, potem pa smo spet odšli nazaj v hotel.

In že je napočil zadnji dan. Po zajtrku smo se odpravili na največji dvorec Hradčane. Sprehodili smo se skozi dvorišča do stolnice sv. Vida, skozi Plečnikove vrtove in po ‘Zlati ulički’. Sledila je le še dolga pot domov. V Rogaško Slatino smo polni novih vtisov prispeli okrog 22. ure.

Sara Grobovšek in Klavdija Romih, 1. D

praga1

Dostopnost