Strokovna ekskurzija dijakov 2. c in 2. d

V petek, 27. januarja, smo se dijaki 2. c in 2. d odpravili na strokovno ekskurzijo v München. Na pot smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah. Po nekajurni vožnji nas je prebudilo sonce in nam pričaralo zasnežene vrhove gora. Seveda naša pot nebi bila popolna brez glasne in občasno neubrane spremljave naših najbolj zagnanih pevcev.

Naš prvi cilj ta dan je bilo mesto Passau. V mesto smo prispeli v dopoldanskem času. Pot nas je vodila na vzpetino nad mestom, kjer smo imeli lep razgled na sotočje treh rek: Inn, Donave in Ilcha. Tako lepe razgledne točke nismo mogli zapustiti brez skupinske slike.

Naslednja postojanka je bil muzej steklarstva. V njem so bili razstavljeni kozarci, kupice, nakit, vaze in ostali stekleni okraski. Izdelki so bili razstavljeni v več nadstropjih. Dijaki v programu tehnik steklarstva so v svojem strokovnem delu tako uživali, da so v muzeju ostali še nekaj časa, optiki pa smo si ogledali cerkev sv. Štefana, ki se lahko pohvali z največjimi cerkvenimi orglami na svetu.

Po kosilu je sledila vožnja do Nürnberga. Med sprehodom smo si ogledali mesto. Po večerji je sledilo kratko druženje, nato pa končno čas za počitek.

Naslednji dan smo takoj po zajtrku nadaljevali pot proti Münchnu in Allianz areni. Ogled je trajal dobro uro. Videli smo stadion, enega od mnogih VIP prostorov, slačilnice igralcev in dobili ogromno zanimivih podatkov s področja nogometa in njihovih igralcev. Nato je napočil za optike, težko pričakovani strokovni del dneva, ogled optičnega sejma OPTI 2017. Ogled tako velike strokovne razstave je pripomogel k bogatitvi našega znanja. Za še bolj zanimivo popoldne na sejmu je z dodatnimi nalogami in vprašanji poskrbela naša profesorica. Po sejmu smo dobili uro prostega časa za obisk nakupovalnega centra, nato pa smo nadaljevali pot v Salzburg. Po večerji smo si namesto ogleda mesta vzeli čas za rokometno tekmo med Slovenijo in Hrvaško. Splačalo se je.

Zjutraj zadnjega dne smo se odpravili na ogled mesta Salzburg. Imeli smo priložnost videti Mozartovo hišo in se sprehoditi po razvejanih ulicah Salzburga. Mesta nismo mogli zapustiti, ne da bi si privoščili kavo iz znamenitega Starbucks-a.

Po kosilu je sledil ogled rudnika soli v Halleinu, ki je vključeval vožnjo z vlakcem in čolnom ter spuščanje po drčah. Res nepozabno doživetje 200 metrov pod zemljo. Po ogledu smo se pomudili še v trgovini s spominki, kjer smo se založili s soljo iz rudnika ter različnimi kamni in drugimi malenkostmi. Potem pa je nastopil čas, da se počasi poslovimo od naše sosede, sedemo na avtobus in se odpravimo prosti domu.

Ob spremljavi kitare in petju smo se zvečer vrnili v Rogaško Slatino polnih lepih vtisov in predvsem bogatejši v znanju s področja optike in steklarstva. Hvala agenciji Kondor in vodiču Rudiju Petrej, prevozništvu Flucher in seveda našim profesorjem Branki Kovačič, Heleni Topolovec in Ivanu Lampretu za prijetno vodenje in srečno vrnitev domov.

Manja Maček, 2. c

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost