Strokovna ekskurzija: po sledeh stekla in soli

V sredo, 8. 1. 2020, smo se dijaki drugega in tretjega letnika programa tehnik steklarstva odpravili proti Avstriji. Najprej smo se ustavili v mestu Hallstatt, ki je na seznamu Unesca. Ob istoimenskem jezeru smo se sprehodili do centra mesta. Potem smo odšli v le nekaj kilometrov oddaljen kraj Bad Goisern. Od tod izhaja ime »gojzerji«. V centru HandWekHaus smo imeli voden ogled. Povedali so nam, da tam združujejo in ohranjajo stare tradicije izdelovanja iz lesa, stekla, filca, usnja … Zatem smo se mimo jezera Wolfgangsee odpravili v Salzburg, ki mu mnogi pravijo tudi Mozartovo mesto, po velikem glasbeniku, ki se je tu rodil in ustvarjal. Najprej smo se lahko prosto sprehodili po ulici Getreidegasse, kjer smo imeli možnost za nakup spominkov in hrane. Na koncu pa smo se sprehodili po mestu, kjer smo si ogledali Mozartov trg, stolnico, cerkev in samostan Sv. Petra, frančiškansko cerkev, Mozartovo rojstno hišo in dvorec Mirabel. Odpravili smo se proti hostelu, kjer smo imeli večerjo in čas za druženje ter nočitev.

Drugi dan po zajtrku smo odšli v Kramsach, kjer smo obiskali steklarsko šolo. Tamkajšnji dijaki so nam predstavili njihove delavnice in način dela. Ugotovili ter videli smo, da imajo tam veliko bolje opremljene delavnice in posledično boljše pogoje za delo. Potem je sledil ogled mesta Innsbruck, kjer smo se sprehodili skozi staro mestno jedro, videli smo slavolok Triumphpforte, ki ga je cesarica Marija Terezija dala postavit ob poroki svojega sina; baročno staro deželno hišo, h kateri so kasneje prizidali še novo; mestni stolp in znamenito zlato strešico, ki je simbol mesta. Pot smo nadaljevali po dolini reke Inn, ki nas je pripeljala v kraj Watttens, kjer stoji center podjetja Daniela Swarovskega. Sprehodili smo se skozi muzej »Svet kristalov« in navdušeni občudovali izdelke iz kristalov. Polni novih spoznanj in doživetij smo se vrnili v hostel, kjer smo imeli večerjo.

Zadnji dan smo se peš odpravili v Hišo narave, kjer je bilo zelo zanimivo. Ogledali smo si mnoge zanimivosti s področja narave, vesolja, človeškega telesa, dinozavrov, športa, akvarij … Potem smo odšli v deželo Bavarsko. Obiskali smo rudnik soli. Ko smo dobili zaščitna oblačila, smo se z vlakcem odpeljali v notranjost rudnika. Od tam naprej smo hodili peš in odkrivali delo rudarjev ter pomen soli, se spustili po drčah ter se zapeljali z ladjo po podzemnem jezeru. Ob koncu ogleda smo se sprehodili ob Kraljevem jezeru v nacionalnem parku Berchtesgaden. Proti domu smo se napotili polni lepih vtisov in doživetij.

Patricija Pintar in Klavdija Romih, 3. d

[Not a valid template]
Dostopnost