Strokovna ekskurzija tehnikov optikov v Milano

V soboto, 4. 2. 2024, smo se dijaki 2. in 3. letnika programa tehnik optik ob 5. uri zjutraj odpravili na strokovno ekskurzijo v Italijo. Svoj prvi postanek smo naredili v Ferrari, kjer smo si ogledali znamenitosti, kot so katedrala, mestni grad in staro mestno jedro. Pot nas je nato vodila do mesteca Maranello, kjer smo si ogledali Ferrarijev muzej. Po napornem dnevu smo se nastanili v hotelu, večerjali in imeli še nekaj prostega časa.
Naslednji dan smo se že zgodaj odpravili do optičnega sejma MIDO v Milanu. To je dogodek s področja optike, kjer je mogoče najti vse akterje v dobavni verigi: od proizvajalcev okvirjev in leč do strojev in surovin; od velikih multinacionalk do malih inovativnih podjetij; od najbolj znanih ali nastajajočih oblikovalcev do novoustanovljenih podjetij in dodatkov. MIDO je stičišče za poslovneže: za navezovanje stikov, komuniciranje z obsežno mednarodno publiko in odkrivanje najnovejših tržnih trendov. Na sejmu je možnost za številne pobude, ki vključuje osebnosti iz strokovnega področja, le ti pa ponujajo številne informacije in storitve. Po strokovnem delu smo nadaljevali pot do nogometnega stadiona Giuseppe Meazza San Siro, nato pa še do centra Milana, kjer smo si ogledali grad družine Sforza iz 14. stoletja, se sprehodili skozi galerijo Vittoria Emmanuela in si, kot zadnjo destinacijo tega dne, ogledali operno hišo Scala.
Tretji in tudi zaključni dan ekskurzije smo se po zajtrku odpravili do mesta Mantova, kjer smo si ogledali staro mestno jedro (palačo Te, Vojvodsko palačo, Baziliko svetega Andreja ter mestno hišo s stolpom in uro). Po samostojnem ogledu je bil čas, da se poslovimo od Italije in krenemo proti Sloveniji.
Ekskurzija je bila zanimiva in nepozabna. Videli smo veliko znamenitosti kot tudi novosti v našem bodočem poklicu.
Christina Pogelšek, 2. c

Dostopnost