Strokovna ekskurzija tehnikov steklarstva: Avstrija in steklo

Dijaki drugega in tretjega letnika programa tehnik steklarstva smo bili od 4. 2. do 6. 2. 2024 na strokovni ekskurziji v Avstriji skupaj z našo mentorico Zinko Kobula Kamenšek, za strokovno vodenje pa je skrbela turistična vodička gospa Uršula Sreš iz UI TURIZEM.

V nedeljo zjutraj smo se proti Avstriji odpravili ob 7.30. Ob prihodu v Gradec smo si najprej ogledali staro mestno jedro, zelo privlačen je bil otok na Muri, kjer smo se fotografirali in nadaljevali pot proti grajskemu griču. Razgled iz griča je bil zares lep. Pot smo nadaljevali do največjega vojaškega skladišča na svetu z več kot 32.000 kosi različnega orožja. Vsi kosi različnega orožja so imenitno ohranjeni, saj se jih nihče ne sme dotikati. Za potešitev radovednosti imajo posebne kose in prav luštno je bilo na glavo nadeti vojaško čelado, prijeti sabljo, na roke dati rokavice. Po zelo izčrpni predstavitvi in ogledu Kunsthausa smo imeli prosti čas, nakar smo se odpeljali proti hostlu, kjer nas je čakala večerja.

V ponedeljek smo se odpeljali na ogled steklarske delavnice v Rigesburgu, kjer nam je mojster predstavil izdelavo laboratorijskih pripomočkov za različne kemijske poskuse. Pokazal je tudi, kako izdela štorkljo, kroglico, prstan. Matija Tihelj se je preizkusil v pihanju krogle. Po predstavitvi smo se odpravili v čokoladnico Zotter, kjer poznajo več kot 300 vrst okusov čokolade. Tam smo si najprej ogledali film o pridelavi kakavovcev, nato pa je sledila degustacija surovin in čokolad. Pogledali smo si tudi park in pokopališče čokolad – pa kakor koli to zveni čudno! V večernih urah smo se vrnili v hostel na večerjo.

Po zelo sladkem drugem dnevu je tretji dan bil zelo strokoven. Po zajtrku smo zapustili hostel in se odpeljali v steklarski muzej v Bärnbach, kjer imajo zelo dolgo tradicijo steklarstva. Ob prihodu v muzej sta nas zelo toplo sprejela gospa Zvonka Požun, ki z muzejem sodeluje že 30 let, in gospod Martin Hittaller, vodja muzeja, ki nas je v uvodu pozdravil in predstavil tradicijo muzeja. Po razstavi nas je vodila gospa Zvonka. Na zelo strokoven način nam je predstavila razstavo in vse, kar imajo na ogled v muzeju, mi pa smo prisluhnili. Postregli so nam tudi malico in pijačo, za kar smo jim zelo hvaležni. Sledil je ogled proizvodnje stekla v Köfflachu, kjer dnevno naredijo 5 milijonov kosov stekla od ampul, stekleničk za parfume, kozmetiko, zdravila. Na poti proti domu smo naredili še postanek pri Hundertwasserjevi cerkvi.

Strokovna ekskurzija je bila je zelo lepa in poučna, le da je minila prehitro, mi pa se že veselimo naslednje.

Haris Murati, 2. d

Dostopnost