Strokovna ekskurzija v Alcom in ogled Kranja

V sredo, 24. 4. 2019, so se dijaki 2. in 3. letnika programa tehnik optik odpeljali na strokovno ekskurzijo v Kranj. Dijaki 2. letnika so si najprej ogledali podjetje Alcom, dijaki 3. letnika pa so se medtem odpravili na ogled mesta Kranj.

Podjetje Alcom je družinsko podjetje s preko 25 let izkušenj s področja oftalmologije. V podjetju vlada prijetno delovno vzdušje, zaposleni čutijo veliko pripadnost podjetju. Pokazali so nam različna specialna, športna in zaščitna očala z dioptrijo ter celoten postopek izdelave receptnih korekcijskih, sončnih in zaščitnih očal.

Po prejemu naročila se naročilo vodi pod črtno kodo. Po ustreznem surovcu iz zaloge se steklo ustrezno obdela, nanesejo se ustrezni nanosi, steklo se očisti in izvede se natančna kontrola pred oddajo stekla naslovniku. Prijetno smo bili presenečeni nad zmogljivostjo avtomatskega brusilnega stroja, ki stekla lahko različno oblikuje, po želji je možna gravura pol/vidnih inicialk, vrta različne izvrtine za okrasne kristale.

Drugi del ekskurzije je bil ogled Kranja. Kranj je četrto največje mesto Slovenije in prestolnica Gorenjske. Mesto je nastalo v rimskem času in se je imenovalo Carnium. Znano je po tem, da je v njem nekaj časa živel in tam tudi umrl največji slovenski pesnik France Prešeren. Ogledali smo si njegovo hišo, galerijo, kip, trg, Prešernovo gledališče ter Prešernov gaj, kjer je skupaj s svojo hčerko pokopan. Poleg tega smo si ogledali mesto, kjer je včasih stal sramotilni steber, in se sprehodili do Pungerta. Na Pungertu smo šli na razgledno ploščad, videli ostanke srednjeveškega zidu ter cerkev. Po vodenem ogledu smo si lahko mesto ogledali še sami, odšli na kavo in kaj malega prigriznili.

Dan v Kranju je bil poučen in zanimiv.

Sara Kaučič, 3. c in Ana Podpeskar, 2. c

[Not a valid template]
Dostopnost