Strokovna ekskurzija v Alcom ter ogled Kranja

7. junija 2022 smo se dijaki prvega letnika programa tehnik optik odpravili v Kranj, kjer smo si ogledali družinsko podjetje Alcom. Podjetje je slovenski proizvajalec visoko kakovostnih korekcijskih stekel, zaščitnih in športnih dioptrijskih očal ter dobavitelj opreme za optike. So neodvisno družinsko podjetje s preko 25-letnimi izkušnjami na področju oftalmologije. Podjetje se ukvarja z:

  • razvojem in proizvodnjo individualno proizvedenih korekcijskih (dioptrijskih) stekel,
  • nanašanjem barvnih, trdnostnih in antirefleksnih nanosov na steklo,
  • vgradnjo stekel v okvirje uporabnikov,
  • proizvodnjo zaščitnih dioptrijskih očal uvex Safety RX,
  • proizvodnjo športnih dioptrijskih očal uvex Sport RX,
  • prodajo in servisiranjem oftalmoloških instrumentov ter strojev za brušenje stekel podjetja Huvitz,
  • prodajo materialov za optike DAO,
  • razvojem in izdelavo optičnih stekel za posebne namene.

Ko smo prišli v Kranj, smo si najprej ogledali proizvodnjo. Videli smo sprejemnico naročil stekel, individualne računalniške prilagoditve premerov stekel glede na merilne podatke uporabnikov stekel ter prikaz obdelovanja korekcijskih stekel.

Na steklu najprej zaščitijo površino in namestijo držalo, ki onemogoča premikanje stekla pri strojni obdelavi. Potem nadaljujejo z grobo obdelavo površin stekla, kar pomeni, da se steklo obdela na zahtevano ukrivljenost, ki je potrebna za moč korekcijskega stekla. Potem površino fino obdelajo s poliranjem.

Zatem smo imeli predavanje o razlikah med korekcijskimi stekli, specialno dioptrijskimi smučarskimi očali in korekcijskimi delovnimi očali. Predstavili so nam tudi nanose, dodatne polarizacijske filtre ter samo-zatemnitvena stekla. Najbolj so se nam zdeli zanimivi različni materiali leč, med njimi tudi nelomljivi materiali. Po predavanju so nas pogostili z okusnim kosilom.

V drugem delu ekskurzije smo se odpravili na ogled mesta Kranj. Mesto je znano kot gospodarsko, trgovsko, izobraževalno in prometno središče Gorenjske. Ogled smo pričeli v Prešernovem gaju, kjer so pokopani številni kranjski veljaki, med njimi tudi France Prešeren. Nadaljevali smo proti muzeju Prešernove hiše, mimo znamenitega vodnjaka, mestne hiše, cerkve Sv. Koncijana do Prešernovega gledališča. Pred Prešernovim gledališčem je postavljen spomenik  dr. Francetu Prešernu. Pot smo nadaljevali mimo bogato poslikane mitničarske hiše in zaključili na sotočju rek Kokre in Save.

Ekskurzija je bila zanimiva, poučna in zabavna. Naučili in spoznali smo veliko uporabnih in zanimivih stvari. Predvsem pa se iskreno zahvaljujemo vsem v podjetju Alcom, posebej g. Dejanu Aljančiču in g. Barbari Aljančič Ručigaj.

Organizatorica ekskurzije Andreja Novak ter dijakinji Eva in Ana, 1. c

Dostopnost