Strokovna ekskurzija v Benetke in Verono

V petek, 27. 5. 2019, smo se dijaki 1. c in 1. d zgodaj zjutraj odpravili na strokovno ekskurzijo v čarobne Benetke in Verono. Po 5-urni vožnji smo se izkrcali na rtu Punta Sabbioni in se z ladjo zapeljali do pisanega otoka Burano, kjer smo videli značilne pisane hiške živih barv. Vsaka hiška ima svojo barvo, prav tako je otok znan tudi kot otok čipk.

V nadaljevanju smo se z ladjico zapeljali do naslednjega otoka Murano, ki je znan predvsem po izdelovanju stekla. Leta 1295 je Beneška republika prepovedala steklarsko obrt v Benetkah, ker so takratne peči steklarjev večkrat povzročale hude požare, ki so uničevali pretežno lesene zgradbe tiste dobe, zato so se morali steklarji masovno preselili na Murano, kjer je bila ta obrt že dobro razvita. Steklarski mojster nam prikazal tehniko pihanja stekla in tehniko oblikovanja stekla. Nad tehniko ter hitrostjo izdelave vaze in živalske figure (konja) smo bili zelo navdušeni.

V drugem delu dneva smo se odpravili po skrivnostnih in veličastnih beneških ulicah, prečkali številne mostove in si ogledali mestne znamenitosti: trg sv. Marka, baziliko, most vzdihljajev, most Rialto, doževo palačo in se po kanalu Grande zapeljali s čisto pravo gondolo.

Tako se je naše petkovo potovanje končalo. Ladja nas je iz Benetk odpeljala nazaj do rta Punta Sabbioni, od koder smo se z avtobusom odpeljali do hotela Amalfi. Po obilni in okusni italijanski večerji smo se odpravili na prelepo peščeno plažo, kjer smo potrošili še preostanek energije. Ob koncu dneva so bili naši rdeči obrazi dokaz, da smo se imeli lepo ter da nam je lepo sončno vreme dobro koristilo.

Pričakalo nas je lepo sobotno jutro in po okusnem zajtrku smo se odpravili na našo naslednjo destinacijo, v Verono. Tako kot vsa italijanska mesta, ki slovijo po svojem šarmu in bogati arhitekturi, ima to tudi Verona. S svojimi mogočnimi spomeniki nas ni pustila ravnodušne. Navdušil nas je sprehod po središču mesta, kjer smo si ogledali trg Bra s tretjim največjim rimskim amfiteatrom na italijanskih tleh. Veličino amfiteatra smo najlepše doživeli, ko smo vstopili vanj. Obiskali smo trg Erbe s tradicionalno tržnico, trg Seniorjev in občudovali Julijin balkon in hišo. Le kdo ne pozna ljubezenske zgodbe med Romeom in Julijo?

Polni lepih vtisov, a hkrati zelo utrujeni smo se odpeljali proti domu.

Mia Jus in Zala Škorc, 1. c

[Not a valid template]
Dostopnost