Strokovna ekskurzija v CERN

V večernih urah v petek, 9. 3. 2018, smo se dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina odpravili na dolgo pot proti Švici. Večina je prespala velik del nočne vožnje. Tako smo se v sanjah peljali mimo Ljubljane, Benetk, Milana in se naposled zbudili pred tunelom Mont Blanc, kjer nas je presenetila z debelo plastjo snega prekrita pokrajina. Prestopili smo mejo in nadaljevali vožnjo po Franciji do Ženeve. Z odprtimi dežniki in vodičko na čelu smo si ogledali stari del mesta, spoznali nekaj kulturnih znamenitosti in se okoli poldneva odpeljali proti našemu cilju.

CERN nas je pozdravil z enako mero dežja, a se zanj nismo menili, ker smo si po ogledu razstave privoščili kosilo v njegovi sredi. Sledil je pogovor s Tadejem Novakom, slovenskim uporabnikom CERN-a, sicer doktorskim študentom na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Sledila je zanimiva predstavitev CERN-a z novim vodičem, ki nam je pojasnil, kaj CERN sploh je, kdo je v njem zaposlen, s čim se ukvarjajo in kaj trenutno raziskujejo. Z njim smo se kasneje odpeljali do novega poslopja, kjer smo razdeljeni v tri skupine videli, kako si lahko doma sestavimo svoj pospeševalnik delcev. 🙂 Predstavili so nam sestavne dele pospeševalnika in njegov princip delovanja. Pozno popoldne, ko smo zaključili z ogledom, je sijalo sonce, vendar se je, še preden smo prispeli do našega hotela, že poslovilo za švicarskimi Alpami.

Naslednje jutro smo zgodaj spakirali in se odpeljali nazaj v Ženevo. Tokrat smo izstopili v novejšem delu mesta. Prosto spoznavanje mesta, nakupovanje spominkov in zalog za na pot je minilo izredno hitro in že je bil čas za odhod proti domu.

Valentina Bek, 4. b

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost