Strokovna ekskurzija v München

V sklopu 3-dnevne strokovne ekskurzije, ki je potekala od 12. do 14. 1. 2023, smo dijaki 2. c in 3. c odpotovali v München v Nemčijo. Na ekskurziji smo si ogledali znamenitosti kot sta Rudnik soli in Allianz arena, ker pa je bila to strokovna ekskurzija, smo obiskali tudi Optični sejem 2023 v Münchnu.

V četrtek, 12. 1., smo se zbudili zgodaj zjutraj, saj smo se že ob 5.30 odpravili na avtobus. Kar nekaj ur smo vozili do Salzburga v Avstriji, kjer smo si ogledali eno večjih znamenitosti mesta in sicer Rudnik soli Hallein. V rudniku smo se spustili po drči, velik del ogleda pa smo se prevozili z vlakcem. Po koncu ogleda smo lahko tudi kupili kakšen spominek. Po ogledu smo bili že vsi lačni, zato smo se odpeljali na kosilo, kasneje pa do Dorint City-Hotela v Salzburgu. Sledil je ogled mesta, prosti čas in večerja.

V petek, 13. 1., smo vstali polni energije in se odpravili na zajtrk, nato pa na pot proti Münchnu. Tam smo si ogledali svetovno znano Allianz areno, stadion Bayerna, enega najpopularnejših nogometnih klubov. Ogledali smo si tribune, garderobe nogometašev, izkusili prihod nogometašev na igrišče ter se postavili v vlogo navijačev. Ustavili smo se tudi v njihovi trgovini, kjer smo lahko kupili kakšen spominek. Po ogledu stadiona smo se odpravili na kosilo in v hostel Jugendherberge Nürnberg, kjer smo tudi večerjali. Zvečer smo šli na sprehod po mestu, imeli smo pa tudi nekaj prostega časa. Zvečer smo zaspali z navdušenim pričakovanjem zadnjega dneva ekskurzije.

V soboto, 14. 1. smo se po zajtrku odpravili nazaj proti Münchnu, kjer je potekal Optični sejem, ki smo ga že vsi težko čakali. Na sejmu so bile tri večje hale, po katerih smo lahko prosto hodili in si ogledali tiste stojnice, ki so nas zanimale. Razstavljeno je bilo veliko okvirjev, strojev, opreme za optike, čistil za očala, steklenih izdelkov ter stojnic s hrano in pijačo. Optiki, ki so imeli stojnice, so si vzeli čas in nam predstavili svoja podjetja, nam odgovorili na vprašanja in nam podarili manjša darilca. Sodelovali smo lahko tudi pri nagradnih igrah, ogledali smo si modne okvirje in si poiskali obliko očal, ki nam najbolj ustreza, saj so nam optiki pokazali veliko očal in nam dali kakšen nasvet za delo v optikah. Ker nemščine ne razumemo dovolj, nam je znanje angleščine prišlo zelo prav. Po sejmu smo se sprehodili do nakupovalnega centra na kosilo v McDonald’su, nato pa na dolgo pot proti Rogaški Slatini. Ta pot pa nikakor ni bila dolgočasna, saj smo si čas krajšali s petjem.

Teja Horvat, 2. c

Dostopnost