Strokovna ekskurzija v Pariz

V petek, 24. 9. 2021, smo se dijaki drugega in tretjega letnika programa tehnik optik odpravili na optični sejem SILMO 2021, ki je potekal v Parizu. Na poti, ki je bila naporna, a vendar zanimiva, so nas spremljale naše profesorice, ki nas poučujejo strokovne predmete iz optike. Kmalu po prečkanju francoske meje se nam je na postajališču pokvaril avtobus. Čakanje smo si popestrili z glasbo ter z zajtrkom, ki nam ga je pripravil naš vodič Rudi.

Okoli tretje ure popoldan smo po naporni vožnji in čakanju prišli do svojega hotela, se namestili v sobe ter se hitro odpravili na krajši ogled Pariza. Najprej smo se s podzemno železnico odpravili do bazilike Svetega srca Jezusovega, do katere vodi ogromno stopnic. Baziliko smo si ogledali tudi znotraj, kjer je še bolj veličastna kot zunaj. Po ogledu smo odšli na tradiconalno francosko večerjo v bližnjo restavracijo.

V nedeljo smo obiskali optični sejem SILMO 2021, ki je bil glavni cilj naše strokovne ekskurzije v Pariz. Profesorica Branka Kovačič nas je seznanila s strokovnimi vsebinami, ki smo jih morali na sejmu poiskati in pridobiti čim več informacij o njih. Sejem je bil zelo zanimiv in poučen, saj smo izvedeli veliko novih informacij o novih modnih trendih ter ostalih stvareh, ki so za nas kot bodoče optike pomembne. Po sejmu smo se povzpeli na veličasten Eifflov stolp, od koder smo opazovali širši predel Pariza z vsemi njegovimi znamenitostmi. Pot smo nadaljevali do latinske četrti, kjer smo pojedli in imeli nekaj prostega časa za ogled okolice.

V ponedeljek zjutraj smo se odjavili iz hotela ter se odpeljali proti Versajski palači in njenim vrtovom. Po ogledu smo se odpravili proti Strasbourgu, kjer smo si ogledali katedralo Notre Dame. V Strasbourgu smo prespali. V torek smo si na poti domov ogledali še Allianz areno ter našo ekskurzijo zaključili z dobrimi picami.

Ekskurzija nam je bila zelo všeč, saj smo si ogledali kar nekaj svetovnih zanimivosti, spoznali kulinariko in življenje Francozov. Nenazadnje pa je bil ogled enega največjih optičnih sejmov za nas prava poslastica.

Tea Mlakar, 3. c

Dostopnost