Strokovna ekskurzija v Pariz

V sredo, 4. 10. 2017, ob 17. uri smo se dijaki 2. in 3. letnika Šolskega centra Rogaška Slatina v programu tehnik optik v spremstvu naših profesoric, Branke Kovačič, Anite Pihlar, Rebeke Majer Amon in Andreje Novak ter s turističnim vodnikom Rudijem Petrejem z avtobusom odpravili na 18-urno pot v Pariz. Glavni namen ekskurzije je bil obisk strokovnega optičnega sejma Silmo 2017.

Optični sejem Silmo je eden izmed največjih optičnih sejmov v Evropi, na katerem se predstavljajo večja optična podjetja s celega sveta. Med ogledom sejma smo videli nove optične trende, inovacije na področju optičnih stekel ter strojev in drugih naprav.

Sprehodili smo se tudi po samem mestu in si ogledali nekaj najbolj obiskanih znamenitosti. Takoj po prihodu v Pariz smo se nastanili v hotelu Reseda. Ob 15. uri se je pričel za nas težko pričakovani ogled mesta. S podzemno železnico smo se najprej odpeljali do znamenitega francoskega muzeja Louvre (Musée du Louvre), kjer smo videli znamenito sliko Mona Lise. Nato smo se sprehodili do najlepše gotske katedrale Notre Dame (Notre-Dame Cathedral). Za zaključek dneva smo si privoščili večerjo v Latinski četrti (Quartier Latin).

Petkove dopoldanske ure smo izkoristili za obisk sejma, kasneje pa smo si ogledali Versajsko palačo (Versailles), novi del mesta Pariz, Elizijske poljane (Avenue des Champs-Élysées), Slavolok zmage (Arc de Triomphe) in Baziliko Srca Jezusovega (Sacre Coeur). Napornemu dnevu je sledila prava francoska večerja.

V zgodnjih jutranjih urah v soboto je bil najprej na sporedu vzpon na Eifflov stolp (Tour Eiffel), na katerem smo doživeli najlepši razgled na mesto Pariz. Ko smo se končno vrnili na trdna tla, je sledil ogled glavnega mesta Francije še z ladjico po reki Seni (Seine). Zadnja lokacija naših ogledov je bil Dom invalidov (Les Invalides), kjer se nahaja grobnica Napoleona.

Cilj ekskurzije je bil definitivno dosežen, saj smo videli in spoznali novosti in trende v naši stroki, ki nam bodo na naši nadaljni poti v veliko pomoč. Hkrati smo spoznali eno največjih in najlepših evropskih prestolnic, ki nam bo nedvomno za vedno ostala v lepem spominu.

Katja Brilej in Sara Leben, 3. c

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost