Strokovna ekskurzija v Spilimbergo: svet mozaikov

27. septembra 2021 smo se dijaki 2. d in 3. d odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo v Italijo. Prvi dan smo se najprej sprehodili po Palmanovi in si ogledali mesto, zgrajeno v obliki 9-krake zvezde. Nato smo se odpravili v mesto Aquileia (Oglej), kjer smo si najprej privoščili zelo dobro pico. kasneje smo si ogledali baziliko, v kateri je polno starokrščanskih mozaikov. Bili smo zelo presenečeni, kako dobro so mozaiki ohranjeni; nekateri deli so obnovljeni, njihov videz je enak originalnim mozaikom. Sprehodili smo se po arheološki poti Via Sacra, ki poteka po delu nekdanjega kanala, s katerim je bilo mesto povezano z Jadranskim morjem. V večernih urah je sledila namestitev v hotelu Columbus ob obali Jadranskega morja. Manjkale so nam kopalke za skok v morje …
Julija, Katarina, Domen, Ana in Klement, dijaki 2. d

Drugi dan smo se po zajtrku odpeljali v Udine (Videm) na ogled ateljeja Mosaico Contemporaneo, kjer smo si ogledali izdelavo umetnin, ki temeljijo na mozaiku: nakita, slik, miz … Pot smo nadaljevali v mesto Spilimbergo, kjer smo si ogledali svetovno znano šolo mozaikov Scuola Mosaicisti del Friuli in njihove izdelke, ki izdelujejo iz sekanega stekla, marmorja … Na tej šoli se je izobraževal tudi g. Aljaž Vidrajz, ki je potoval z nami in nam šolo, njeno delovanje ter izdelovanje mozaikov podrobno predstavil. Šola za mozaike nam je bila zelo všeč, zanimive tehnike pa so nas tako navdušile, da si nas je kar nekaj zaželelo to šolo še kdaj obiskati.
Po ogledu šole smo se še sprehodili po mestu in odšli na kosilo, nato pa se odpravili proti domu. Za vse zanimivosti in informacije, ki nam jih je posredoval, se zahvaljujemo našemu spremljevalcu, g. Aljažu Vidrajzu.
Belma, Nika, Patricija in Riizah, dijaki 3. d

Foto: Riizah Musliu in Nika Podhraški 

Dostopnost