Strokovna ekskurzija v Verono in Benetke

Že pred sončnim vzhodom, ob 4. uri zjutraj, smo se dijaki 1. letnika vseh treh strokovnih programov v torek, 3. 5. 2022, izpred Šolskega centra Rogaška Slatina z avtobusom odpravili na strokovno ekskurzijo v Verono in Benetke. Po dopoldanskem zajtrku malo pred Verono – sveže pečenimi kotleti in žemljicami – smo bili pripravljeni na oglede.

V Veroni smo si ogledali amfiteater iz 30. leta našega štetja. Po mestu smo občudovali številne palače na trgih Piazza delle Erbe in Piazza dei Signori, Dantejev spomenik in si ogledali Julijin balkon. Pot smo nadaljevali v Lido di Jesolo, kjer nas je čakal hotel. Pred večerjo smo počofotali po morski vodi, najbolj korajžni so tudi zaplavali. Osveženi smo povečerjali in se odpravili k počitku.

Po zajtrku nas je pot z ladjico najprej vodila na otok Burano. Otok je znan po edinstvenih čipkah, zanimive pa so tudi raznoliko obarvana pročelja hiš. V nadaljevanju smo se po vodi odpeljali na otok Murano. V steklarski delavnici je mojster steklarstva praktično prikazal izdelavo sklede. V občudovanju spretnosti mojstrove igre s steklom, z ognjem in gibi, ko stekleni gmoti daje obliko, smo občudovali njegovo spretnost tudi pri izdelavi steklenega konja.

Ponovno smo se vkrcali na ladjico in se odpeljali v Benetke. Po peš ogledu Mosta vzdihljajev, Doževe palače, trga sv. Marka, urnega stolpa in stavbe prokuratorjev smo imeli še nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje. Prelepe zgodovinske znamenitosti, ki smo jih videli na ekskurziji, so res vredne oglede.

Po dveh s soncem obsijanih dnevih v Italiji smo se odpeljali proti Sloveniji. Na slovenski strani smo še napolnili želodčke in se utrujeni vrnili v Rogaško Slatino. Videli smo veliko novega, lepega, doživeli smo izjemno izkušnjo, ki bi jo vsak od nas z veseljem ponovil.

Hvala agenciji Kondor za odlično organizacijo, prevozniku Flucherju za zanesljiva šoferja Danija in Bojana ter spremljevalcema dijakov Andreji Novak in Gorazdu Butu.

Udeleženci ekskurzije – dijaki 1. c, 1. d in 1. e

Dostopnost